Het nummer “Ring Of Fire” van Johnny Cash schalt uit de luidsprekers, terwijl de mensen van de band van de avond het VERA-podium opkomen. Ze zijn nog maar net aan hun eerste nummer begonnen, of de VERA-barkeepers moeten al met lege kratten de zaal in om lege flesjes en glazen op te halen.  En de toon is weer gezet voor een heerlijk ouderwetse VERA-avond rock ’n roll met de band Nine Pound Hammer. Een band die wel wordt omschreven als “Daddies of cow punk who bring you ruthless balls-to-the-wall rock'n'roll in the tradition of over-the-top fusion of punk rock, garage rock and cowpunk”,  een omschrijving waar ook niets aan hoeft te worden toegevoegd.

Nine Pound Hammer is opgericht in 1985 in Owensboro, Kentucky door Scott Luallen (zang)en  Blain Cartwright (gitaar), die nog steeds de kern van de band vormen. Het duurt 1992 voordat de band voor de eerste keer op het VERA-podium staat, maar dat jaar ook gelijk 2 keer, t.w. op zowel  9 januari als ook 5 november. Ook daarna blijft de band een graag geziene gast met optredens in 1993, 1994 (legendarische show die in 1998 als “Live At VERA” op plaat zal verschijnen), 2005, 2006, 2008, 2010 en 2018. De nu geplande show voor 8 juli 2022 zal dus hun 10e VERA-show worden.

Dat de band nogal wat gaten in hun CV kent komt mede omdat ze in 1995 er de brui aan gaven. Dat was voor Blaine Cartwright  ook de reden dat hij in 1996 samen met zijn partner Ruyter Suys de band Nashville Pussy opricht, een band die we ook vaker in VERA hebben gezien.

1998 blijkt achteraf met het uitbrengen van de plaat “Live At VERA” een keerpunt in het bestaan van de band Nine Pound Hammer. Na het uitbrengen van deze plaat komt de band in 2000 weer bijeen voor enkele  reünie-shows. Dat bevalt blijkbaar, want in 2004 besluiten Scott en Blaine de band nieuw leven in te blazen en dat duurt nog steeds voort tot op de dag van vandaag. En gelukkig maar, want daardoor hebben we de band na de herstart al weer  5 keer in VERA gezien, met op 8 juli 2022 de 6e keer (en dus 10e keer in totaal).

Om vast in de stemming te komen voor 8 juli a.s. kijken we in deze Beauties of the Underground Live  met jullie terug op het 9e VERA-optreden van Nine Pound Hammer op 5 juli 2018. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.