De derde langspeler van Carsick Cars, uit Beijing China is simpelweg getiteld ‘3’. Als ik oudere liedjes op YouTube luister, kan ik gelijk al concluderen dat dit hun beste tot dusverre is.

Het trio, ooit per toeval opgepikt door Sonic Youth toen die eens in Beijing speelden, legt zich toe op indierock met een sterke popkant. Galmende gitaren die aan Velvet Underground en Suicide doen denken en er hangt een fijne jaren ’70-feeling over de (zij het soms wat iele) productie. Het resulteert in lekker in het gehoor liggende rammelpopliedjes die doen verlangen naar de zomer.

Opener ‘Wild Grass’ is direct één van de sterkhouders. Een garagerocker die naadloos aansluit bij de stortvloed aan leuke garagebandjes die we de laatste tijd zien langskomen. Dan volgt ‘The Best VPN So Far’, een lang instrumentaal nummer dat ik niet op plek 2 op mijn plaat had gezet, maar goed. Gelukkig komt daarna ’15 Minutes Older’ dat, net als het poppy ‘Wei Cheng’ iets verderop, zowel een Engelse als een Chinese versie op de plaat kent. Beide songs springen eruit. Sowieso zingt zanger Zhang Shouwang meerdere liedjes gewoon in het Chinees, wat goed uitpakt.

Een ander hoogtepunt vormt ‘Could You Be There’, een melodieus, lang nummer dat erg goed in elkaar steekt. Het begint me op te vallen dat ik na een paar luisterbeurten de songs al niet meer uit m’n hoofd krijg; ik werd zelfs laatst wakker met een liedje van Carsick Cars in m’n hoofd! Natuurlijk kent de plaat ook wat mindere momenten, en had de productie zeker wat vetter gemogen, maar over het geheel genomen hoeft ‘3’ niet onder te doen voor die hele rits bands die tegenwoordig de erfenis van de ‘60’s en ‘70’s nieuw leven inblazen. Mooi dat de indierock nu ook de Volksrepubliek heeft bereikt. Dat er nog maar veel moois mag volgen.

T-Ice

Luister hier het hele album op Bandcamp of Spotify.

Carsick Cars speelt live in VERA op 26 juni