Er zijn nog niet veel bands die kunnen pronken met het gegeven dat ze 1 kant van een VERA/LIVE-single hebben ingevuld.  Naast internationale VERA-favorieten zoals together PANGEA, Reigning Sound, Protomartyr, Parquet Courts en The Gories, betreft dit ook 2 Groningse bands, t.w. traumahelikopter en The Black Cult. Deze laatste band staat centraal in deze editie van Beauties of the Underground Live met een selectie uit hun debuut qua grote zaal optreden van 10 juli 2013, de avond dat ze openden voor Warm Soda.

Douwe Doorduin, Jorn Draaijeren Wouter Kalsbeek bestonden nog niet zo lang als The Black Cult, en hadden net de single “Drugs” uitgebracht. Met hun garagepunk/-pop passen ze ook helemaal in VERA, nog afgezien dat het ook een echte VERA-band was met VERA-medewerkers.

In 2014 komt na de nodige vertraging hun 2e single “I Don’t Want It” uit op Tender records, het label van Tim Knol, waarna in 2016 hun reguliere album “The Black Cult” het levenslicht ziet, later dat jaar gevolgd door de 7” VERA-split met Mike Krol.

Daarna wordt het enige tijd stil rondom de band, maar begin 2018 lijkt de band weer helemaal terug met een optreden tijdens Grunnsonic 2018, hun limited edition sticker met de tekst “The Black Cult is niet dood” en de plannen om vanaf maart weer de studio in te duiken voor hun tweede langspeler.

Deze opleving is echter van korte duur, waarna de band definitief (?)  uit elkaar valt en frontman Douwe Doorduin verder gaat met zijn project “Douwe doet dingen”. En dat is dit keer niet veel bier drinken en garagepunk maken, maar met gitaar en drumcomputer optreden, op hoog amateurniveau wielrennen etc..  In deze hoedanigheid is hij inmiddels ook weer een vaste waarde qua VERA-optredens.

Maar in deze editie van Beauties of the Underground Live kijken we terug op de garagepunk waarmee The Black Cult regelmatig het VERA-podium in zowel grote zaal als kelderbar heeft gevuld dmv hun optreden op 10/07/2013 in VERA’s grote zaal. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.