In 1986 besloten vrienden Mick Collins (gitaar, zang), Dan Kroha (gitaar, zang) en Margaret Ann (Peggy) O’Neill (drums) een band op te richten. Dat werd The Gories. Alleen Mick Collins had op dat moment al enige muzikale ervaring, dus de band was de eerste jaren vooral ook bezig met het leren bespelen van hun instrumenten. Dit leidt tot de ook nu nog steeds kenmerkende hoekige, maar zeker ook catchy, sound van de band met een mix van pure rock & roll en soul. Dat laatste mede dankzij de heerlijke soulvolle stem van Mick. De band heeft inmiddels 3 volledige platen (“House Rockin’”, “I Know You’re Fine, But How You Doin’” en “Outta Here”) en een aantal singles uitgebracht voordat ze in 1992 tijdens een uitgebreide Europese tournee op 7 mei ook VERA aan doen. Een optreden dat een onuitwisbare indruk na laat, en de band ook meteen de eerste plaats in de jaarlijkse VERA-poll voor beste concert in de grote zaal oplevert. En dus een plek op de “VERA-Wall of Fame”. Dat eerbetoon kwam echter te laat, want de Europese tour laat zoveel sporen na, dat de band besluit te stoppen.

M.n. Mick Collins zien we daarna meerdere keren terug in VERA met zijn band The Dirtbombs, o.a. als hoofdact op 3 april 1998 bij de heropening van de grote zaal na de verbouwing.

Echter, hoog zijn de verwachtingen als in 2009 het bericht verschijnt dat The Gories weer samen komen en samen met de eveneens weer bij elkaar gekomen Oblivians een uitgebreide reünietour gaan doen. En zoals met een dergelijke line-up van bands die bij elke, niet helemaal piep meer zijnde, Veraan in de genen zitten slaat Peter Weening toe en staat deze geweldige bill op 8 juli 2009 op het VERA-podium. Eerst 5 kwartier Oblivians (al eerder gepresenteerd in “Beauties of the Underground Live”) en vervolgens ruim een uur The Gories.  En opnieuw een enthousiast publiek dat zijn stem bij de jaarlijkse VERA-poll laat horen. Niet de hoofdprijs, maar wel een derde plek, net voor het Oblivians-optreden dat met een 4e plek werd gewaardeerd. De band blijft nu wel bij elkaar en in 2015 staan ze opnieuw op het VERA-podium met opnieuw een dikke top 10-plek in de poll. Nieuw plaatwerk nemen ze nog niet op, maar wel verschijnt in 2013 “The Shaw Tapes: Live In Detroit 5-27-88”op Third Man Records.  Ook is recent nog een nieuwe 7” met 3 oude nummers verschenen bij Get Hip Recordings, het label bekend van o.a. The Cynics. En, niet onbelangrijk, Mick Collins is samen met 2 andere VERA-favorieten, t.w. Kid Congo Powers en Bob Bert, actief in The Wolfmanhattan Project, waarvan inmiddels al muziek op You Tube is te vinden (https://www.youtube.com/watch?v=JmRShFMkQeU&feature=youtu.be) en die voor later dit jaar een heel album in de planning hebben. Een nieuwe topper die, zodra de huidige tijden dit weer toestaan, zeker op het VERA-podium thuis hoort.

In deze 100e editie van “Beauties of the Underground Live” nemen we jullie weer mee terug naar die mooie juli-avond in 2009 met een selectie uit het optreden van The Gories. We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier.


Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.