De concertgeschiedenis van Vera is, het zal je niet verbazen, rijk.
Stel, we hebben een tijdmachine, dan is dit de concertagenda van de komende maand MAART.

1. Pearl Jam (1992/poll 65) - De Ten-tour, gelijk overal uitverkocht; Eddie Vedder kwam bij de toegift met een groot mes (uit de Mensakeuken) het podium, zie hier in de video. In 1996 stond hij onverwachts op de stoep, waarna een gedenkwaardige avond volgde waarvan Kim Warnick (The Fastbacks) hier al eens eerder verslag deed.

2, RL Burnside (1980) - Bluesheld speelde hier 2x dit jaar; werd later op handen gedragen door Jon Spencer en maakte samen ook een plaat, A Ass Pocket Of Whiskey; overleed in 2005 op 78-jarige leeftijd.

3. Pavement (1994/poll 10) - Absolute cult band; na 1992 was dit de 2de en laatste keer en ook uitverkocht.

4, The Jon Spencer Blues Explosion (1993/poll 1) - Na Pussy Galore en Boss Hog (ze komen hier later nog wel een keer terug)  was dit de 3de outfit van JS en ook de meest succesvolle; dit was de eerste en ze wonnen de Vera Poll (2de concert dit jaar eindigde 2de!).

5, Paris (1993/poll 59) - Veel hiphop komen we niet tegen in de Vera-geschiedenis, maar dit is toch wel een absolute killer, so funky.

6. Jay Reatard (2009/poll 22) - Jimmy Lee Lindsey Jr speelde hier in '99 met The Reatards;  dit was de 2de en laatste keer als Jay Reatard; hij overleed op 29-jarige leeftijd 13 januari 2010; groot punkrocker.

7. Spiro Gyra (1974) - Dit is geschiedenis, want jazzrock, wat was dat?; nou, een rockband die een beetje ingewikkeld en interessant deed; werd nog pretty big in het genre; ik zag ze zelf in 1978 op Montreux Jazz festival.

8, Brinsley Schwarz (1975) - Nog zo iets: pubrock, wat was dat?; een reactie tegen progressive (zoals jazzrock) en glam rock, ontwikkeld in de achterzaaltjes van Engelse pubs; wordt gezien als katalysator voor de Britse punk scene; in BS is Nick Lowe de man, tot op vandaag een hele grote.

9. Omar Rodriguez-Lopez Group (2009/poll 1) - Omar is natuurlijk een geweldige ambassadeur van de club, en een pollwinnaar krijgt hier automatisch een plekje, maar neem dit concert bovenal mee vanwege de überenthousiaste reactie van de Mexicaanse enclave toen Ximena Sarinana Rivera opkwam, vriendin van Omar en Mexicaans soapsterretje.

10. Soul Asylum (1988/poll 7) - Band uit Minneapolis, hot city in die tijd; hun platen waren matig maar live een geweldig stomende rock machine; waren in '89 nog een keer terug om daarna in the homeland waanzinnig door te breken met ‘Runaway Train’, een tearjerker over verdwenen meisjes 

11. Henry Gray (1977) - In de seventies was Vera ook een vette bluesclub; deze bluespianist speelde ooit met groten als Howlin' Wolf, Elmore James, Jimmy Reed en Muddy Waters.

12. Spacemen 3 (1987/poll 19) -  Fuzzy distorted wah wah powerchords, kortom de grondlegger van de shoegaze, ware het niet dat gitaristen Peter Kember en Jason Pierce tegenover elkaar op stoelen zaten te spacen; psychedelica vs Stooges; super coole cultband.

13. Magnapop (1994) -  Uit Atlanta GA en vriendjes van Michael Stipe (REM), dat hielp; en de frisse Linda Hopper als zangeres en coole Ruthie Morris op gitaar (de jongens deden de ritmesectie), dat hielp ook; groot in Nederland, hier 3x op rij uitverkocht; kwamen jaren later nog eens terug: dramaaaaaatich. 

14. Console (2003/poll 24) - Martin Gretschmann, de electronicaman van The Notwist, en alleen daarom al een vermelding waard hier; scoorde 3 jaar eerder brons in de Poll; maar ook pracht muziek.

15. Sun Ra Archestra (1980) - Vera was in de seventies ook een befaamde jazzclub en dit was de absolute kers op de jazztaart; de legendarische orkestleider verscheen vanavond in zilveren creatie gelijk een pyramide; zo staat het op m'n netvlies, maar ik stand achter in een ramvolel zaal en vond er geen ruk aan dus vertrok binnen het kwartier.... SCHANDE!

16. Simple Minds (1980) - Ik ging in die tijd meer voor dit soort muziek; schande? Nee hoor, het was voordat ze de mege-melodramatische weg insloegen; maar dat heeft ze geen windeiren gelegd; netvliesmomentje: zag ze tijdens het glazenspoelen in een 'eendenrij' de zaal inlopen met allen lange toen modieuze regenjassen en chagrijnige wave koppen.

17. Green On Red (1985/poll2) - De soulvolle desert boys uit Tucson AZ waren destijds zeer populair in onze club; met de immer gekweld zingende Dan Stuart, Chris Cacavas op orgel en Chuck Prophet op gitaar; de laatste twee spelen nog immer een flinke deun in Amaricanapopland; speelden dit jaar nogmaals en in '87 voor de laatste keer, toen vol.

18. Triggerfinger (2011/poll 5) - Deze legendarische avond ligt ons nog vers in het geheugen; eerste band ooit die 2x op 1 avond in Vera speelde.

19. Monster Magnet (1992/poll 6) - Zie de pracht opname op de dvd bij het Vera posterboek Rockin' on Paper van hun eerste concert hier en concludeer dat Dave Wyndorf ooit ook een gewone sleazy rocker was; poooh, en wat voor een; later dit jaar nogmaals terug, jaar later voor de laatste keer; dope, drank en rocksterrendom lieten hun sporen na maar Dave is ons nog immer niet vergeten; wil hier in 2013 terugkomen: "We're gonna hit the office (and a poster is part of the deal too)"; dat is nodig, want de managers vinden het maar niks, zo'n kuttig klein clubje in Grunnen, daar valt niets te verdienen...

20. Raymond van het Groenewoud (1980) - De Belgen hebben een stuk minder moeite tot deze exclusieve lijst door te dringen dan den Ollanders; maar dit is natuurlijk ook een groot bard die nog immer in de belangstelling staat; trouwens, alhoewel geboren in Brussel wel van vol Amsterdams bloed.

21. Poison Idea (1991/poll 5) -  Groot punkband in alles uit Portland OR; zanger Jerry A moest je niet op je dak hebben bij een stagedive, maar gitarist Pig Champion spande de kroon; dit jaar was in nog in 'zen', bij terugkeer in '93 in heroine (voor de 'pijn', drank was toen al uit den boze); het einde  van de band was nabij en kwam later dat jaar, sindsdien speelde de band nog sporadisch; Tom 'Pig Champion' Roberts overleed op 31 januari 2006.

22. Bim Sherman & Creation Rebel (1979) - Vera in de seventies: jazzclub, bluesjoint en in '79 een waar rokend reggaehol; begeleidingsband CR was hier ook ooit met de befaamde Prince Far I en soms kwam de al even legendarische Adrian Sherwood met voor de knoppen.

23. Isis + Sunn O))) + Boris (resp. 2003-2005 samen/poll resp. 2-18-82) - Van zo'n mooie noise-triple zijn we toch niet vies in Vera!

24. The Replacements (1991/poll 61) - In geen enkel Vera-overzicht mag deze legendarische band ontbreken; al was deze 3de en laatste keer wel verreweg de minste; maar de keuze was mager voor deze dag.

 25. The Thermals (2005/poll 1) - Deze Vera-darlings waren hier afgelopen jaar alweer voor de 6de keer; maar dit debuut was de allerbeste en Pollwinning!

26. Big Joe Williams (1977) - Big Joe, alleen al beroemd door z'n 9-string guitar, schreef ‘Baby, Please Don’t Go’ in 1935; de klassieker werd door vele groten gecoverd, zoals AC/DC, Them en recent nog  The Strange Boys (hier op 4 april a.s.).

27. The Drones (2003/poll 83) - Omdat all around the world-tickets net zo duur waren knoopten deze Aussies aan  hun optreden op SXSW in Austin TX nog maar wat vast: New York, London, Groningen, Berlijn en terug naar huis; een mooie pollnotering werd door HARD spel verspeeld.

28. Blonde Redhead (1996/poll 1) - Nergens in Nederland zo 'wereldberoemd' als in Vera; deze 1ste van 7 keer was gelijk goed voor Pollwinst, een jaar later flikten Kazu en de gebroeders Pace het em weer.

29. Cheater Slicks (1998/poll 68) - Dit vuige garagetrio (nog immer actief) misbruik ik hier enigszins, want ik noem ze bovenal omdat dit het ALLEREERSTE concert in de nieuwe Grote Zaal was; een soort van try-out voor de grote opening op 3 april dat jaar.

30. At The Drive-In (2000/poll 1) - Maart is blijkbaar een bovenmodale Pollmaand, want dit is de 5de winnaar hier; legendarisch concert en alweer een band verliefd op Vera.

31. The Kooks (2006/poll 33) - Een lekkere poppy afsluiter die al snel de 'Grote Popwereld' introk.

En dan nu naar YouTube om het allemaal te bekijken. Daar ook te zien, in de categorie ‘Ja, ook deze absurditeit stond ooit in Vera’: Barend Servet – Hoe kan dat nou en Sjef van Oekel – Zuurkool met vette sju
Barend Servet & Sjef van Oekel speelden in Vera op 30 maart 1974 tijdens een Homofilie Special (het was uitverkocht).

29 februari 2012, PePr