Het begon met de oprichting van hun eigen platenlabel Tropical Fuck Storm Records, waarop ze de (tot nu toe?)  laatste reguliere plaat van The Drones  “Feelin’ Kinda Free” uitbrachten. Maar nadat The Drones (al eerder gepresenteerd in het kader van “VERA-Beauties of the Underground-Live”) eind 2016 een pauze hadden ingelast, kwam vrij snel daarna in 2017 het bericht dat Gareth Liddiard (gitaar/zang) en Fiona Kitschin (bas/zang), samen met Erica Dunn (gitaar/toetsen/zang) en Laura Hammel (drums) de band Tropical Fuck Storm hadden opgericht. Standplaats nog steeds Melbourne, Australië.

Ze lieten er geen gras over groeien, schreven een aantal nummers en gingen daarna al op tournee door Amerika, als voorprogramma van Band of Horses en King Gizzard & The Lizard Wizard. Al tijdens deze tour brachten ze hun eerste 7”-singles (“Chameleon Paint” en “Soft Power”)  uit. In maart 2018 volgde al hun eerste langspeelplaat “A Laughing Death in Meatspace”.  Met deze plaat op zak tekende de band bij Joyful Noise Records, waarmee ook een bredere, wereldwijde, verspreiding van hun platen werd bereikt.

Qua sound kent Tropical Fuck Storm zeker nog de nodige referenties met The Drones. Nog steeds intens, bij tijden ongemakkelijk, vooral het trekkende en schurende gitaargeluid van Gareth Libbiard, lijkt het erop dat Tropical Fuck Storm de laatste restjes van de traditionele rock song overboord heeft gegooid. Maar met resultaat. Waar het er bij The Drones op plaat soms nog net niet helemaal uit kwam, boeit Tropical Fuck Storm van de eerste tot de laatste noot.

De band tourt veelvuldig, zowel in thuisland Australië als ook in Noord Amerika en Europa. Tijdens één van de Europese tours deed de band op 23 mei 2019 ook VERA aan. Dit optreden stond nog grotendeels in het kader van hun eerste plaat, aangevuld met enkele covers. Duidelijk is dat dit optreden zeker werd gewaardeerd door de VERA-bezoekers, want het eindigde op de 4e plak in de jaarlijkse VERA-poll.

Ondanks het vele touren vindt de groep ook voldoende tijd voor het opnemen van materiaal en medio 2019 verschijnt dan ook al hun, qua stijl vergelijkbare, tweede langspeelplaat “Braindrops”.

We wensen jullie weer veel kijk- en luisterplezier met deze nieuwe editie van “VERA-Beauties of the Underground-Live”.

Dit videoproject van Teus Druyff  is een aanvulling op het al lopende VERA/Live project, waarbij opnames van concerten op vinylsingles worden uitgebracht. Lees hier meer over dit initiatief. En hier kun je de singles via de webshop kopen.