Eind december hield Vox Von Braun een erg geslaagde release-party in Vera ter ere van de nieuwe plaat ‘Rich & On Wheels’, hun tweede na ‘Something Ain’t Wrong’ uit 2008. Dat lijkt lang, maar deze indierockers hebben in de tussentijd zeker niet stilgezeten. Ze doken op op festivals, deden tourtjes en speelden natuurlijk meermalen in Vera. Hun support voor Black Rebel Motorcycle Club hier in de Vera Club maakte dusdanig indruk op BRMC-frontman Peter Hayes, dat hij aanbood deze nieuwe plaat van Vox Von Braun te mixen. De productie geschiedde door Matthew Twaites van The Electric Soft Parade.

Prima referenties aldus, maar goede muzikanten herkennen en erkennen elkaars talenten. En Vox Von Braun bewijst met hun tweede dat ze doorstoten van talentvol bandje naar een zelfverzekerde groep met een zeer volwassen plaat, die per draaibeurt meer bekoort. Enig lef kan hen daarbij niet ontzegd worden, want de songs verschillen onderling nog behoorlijk. Waar begonnen wordt met overwegend rustige songs als ‘You Look Real Neat’, ‘How To Be Your Love’ en het poppy ‘A.R.T.I.S.T.S. Are Go’, gaat in het tweede deel veel meer het gas op de plank, resulterend in zwaardere rockers als ‘Ibiza Style’, ‘Gamma’ en ‘Pitch Black’, met een hoofdrol voor de distortion op zowel gitaren als zang.

Pas bij de fraaie afsluiter ‘See You Around’ keert de rust terug, met een melodietje dat na afloop van de plaat nog fijn een tijdje in je hoofd blijft rondzingen. Ik ben zelf nooit zo weg van die vervormde zang, maar de gitaarlijnen tillen de plaat boven de middelmaat uit. Het beste bewijs voor dat laatste vormen daarvoor de titelsong en vooral ‘Dig A Hole’, het langste nummer, dat zich geleidelijk voor de luisteraar ontvouwt en uitmondt in een prachtig uittro. En ik ben niet de enige die dat de beste track vindt: mijn Britse collega’s van The Guardian namen hem al in november op in hun ‘Music Alliance Pact’ (soort Top 40 van nieuwe songs wereldwijd). Ook de Volkskrant was lovend en deelde 4 van de 5 sterren uit voor deze plaat.

In dat laatste artikel werd verwonderd gevraagd waarom Vox Von Braun niet op Eurosonic of Noorderslag staat. Een terechte vraag, want eigenlijk is dat best vreemd. Misschien kwam de plaat te laat uit, of misschien hebben ze er al te vaak gespeeld? Om de teleurgestelde Menno Pot (en een hoop anderen) gerust te stellen: Vox Von Braun treedt hoogstwaarschijnlijk tijdens Eurosonic op in de O’Ceallaigh, waar Subroutine één van de vele side-festivals van de stad organiseert. Ga ze kijken, dit nieuwe materiaal staat als een huis!