Is de Sint nog maar net weer in Spanje, staat de kerstboom van één piek alweer te shinen en wordt het gourmetstel voorverwarmd. Dan voel je het aan je water: WinterWelVaart is in zicht! Op 19 december gaat het grootste winterevenement van het Noorden van start voor een weekend vol kerstsfeer in een prachtig stukje Groningen, aan de Hoge en Lage der A. Kerstbomen, - markten en -koren, glühwein en alcoholvrije appelpunch, je wordt er mee doodgegooid. Maar tussen al dit kerstgeweld staan toch heel wat leuke bands die je zeker moet gaan zien.

Dodde - Foto: Henk Veenstra

Vrijdag
Na een lange werkweek begin je je avond bij Dodde (met  André Dodde van Green Hornet en Das Audio Combo). BOM de stress eraf met zijn electro sixties of garage-schlagers, hoe men het noemen wil, op het studentenschip de Nicolaas Mulerius. De rest van de avond staan onder meer HoppaH! en Reverse Cowgirls. Allebei bands met wereldse warme klanken die perfect bij het festival passen. Vuurkorven, biertjes en wat rockabilly en klezmer! Zo komt Jan Splinter door de winter.

Hilbrandt op Explore The North - Foto: Hans Jellema

Zaterdag
Hilbrandt
kennen we van zijn interactieve musical ‘JOHANNES’, en dit jaar is hij terug met een nieuwe show. Muziek beïnvloed door zijn familie van zeemannen, meer WinterWelVaart kunnen we het niet krijgen. In Hilbrandt spelen Willie Darktrousers en Sytse Sneekweek mee, die ook afzonderlijk én samen optreden op de zaterdag. Respectievelijk rammelpop onheilsfolk en een verkapte versie van een volkszanger. Absurdism is the word. Op de Jeppe van Schier staat North To The Night (met onze eigen Downstager Jan-Anco!). Het belooft een indringende bezwerende duistere postrock set te worden. Hiermee zorgen ze voor muzikale verdieping op het festival en misschien ook een muzikale uitdaging voor de toevallige passant. Eerder op de avond doet gitarist John Hekert ook een solo-set. Na North To The Night kun je direct door naar Kinetophone. Zij maken  hedendaagse muziek bij klassieke en stille films. Op Noorderzon traden ze voor het eerst als band op in de Vera/Lepel -container en zijn ze niet langer een verlengstuk van het bioscoopscherm. Ze staan maar liefst 3 maal op de zaterdag. En de laatste tip voor de zaterdag is Dotlights a.k.a. Casper Rossing. ’s Middags te zien op de Nicolaas Mulerius maar ook ’s avonds in de kelderbar van Vera. Een laptopproducer uit Hengelo met een galmende gitaar. Hij maakt spacy geluidcomposities die ruimtes groter doen lijken dan ze zijn. Wonderschoon!


Zondag

Stadsdichter Joost Oomen verzorgt dit jaar drie keer een set  op de Jeppe van Schier samen met zijn band onder de noemer Spandex .‘Een kunstvezel die zich onderscheidt van andere kunstvezels door zijn grote elastische rekbaarheid,’ aldus Wikipedia. Oomen trad al in verscheidene gedaantes en gezelschappen op in stad en ommeland. Onderscheidend is hij zeker. We zullen zien wat hij nu weer in petto heeft voor het publiek! De Groningse band Sprokkelhout sluit het festival af op zondag in de Nicolaas Mulerius. Deze jonge heren laten zich beïnvloeden door onder meer Modest Mouse, Built to Spill, Pavement, Death Cab for Cutie.. Niet de minste namen! Ze timmeren hard aan de weg en zijn een waardig afsluiter van WinterWelVaart 2014!

Vergeet niet tussen alle muziek door ook eens een kunstroute te bewandelen, op rondvaart te gaan en een van de theatervoorstellingen te bezoeken.

- Nina