Vandaag (12 dec) hebben voor het zesde jaar de historische charterschepen die in Groningen overwinteren een plekje gevonden aan de Hoge en Lage der A. De schepen zijn de locatie voor het uitgebreide programma van WinterWelVaart, dat aanstaande vrijdag van start zal gaan. Tijdens het driedaagse winterevenement (14, 15 en 16 dec) zijn er onder meer theatervoorstellingen, lezingen, een sfeervolle kerstmarkt, een kunstroute en kinderactiviteiten. Ook voor het Vera publiek is het de moeite waard om langs te komen en het zeemansgevoel op te wekken, want naast het mastklimmen en wijnproeven is er uiteraard een interessant muziekprogramma.

Zo komt vrijdag Green Hornet langs in Den Wollige Walvisch, het muziekcafé op de kade tijdens WWV. Het Groningse trio brengt fijne garagerock versterkt met een orgel. Diegenen die afgelopen maand in de kelderbar aanwezig waren weten hoe leuk dit is om te zien. Ook present op de vrijdag is AlascA. De band met authentiek geluid komt uit Volendam en heeft een voorliefde voor de jaren ’60 en ’70 folk. Het belooft één van de meest aansprekende acts van deze WWV editie te zijn.

Zaterdag zullen de duistere klanken van Aafke Romeijn uit de cabine van de Voorwaarts Voorwaarts galmen. De Utrechtse maakt emotionele, door piano begeleide nummers die je vanaf de eerste noot vasthouden. Een soort duistere Tori Amos. Ook zaterdag: Town of Saints, geen onbekende in Groningen. De alternatieve folkpunk van dit Fins-Nederlandse gezelschap is energiek en harmonieus en wordt vaak vergeleken met Mumford & Sons. Op de klipper Jeppe van Schier is diezelfde avond nog wat leuks te vinden in de vorm van Swinder. Deze nieuwe band rondom Bas Schröder (We Swim You Jump, Ravens) maakt Groningstalige muziek dat wordt omschreven als Regio-rock & Accent-anthems.

WinterWelVaart

Op klipper Hollandia is er vrijdag en zaterdag overigens ook een filmprogramma, genaamd WinterWanSmaak. De Zienema bezoeker zal dit herkennen als een soort van Cinema Curioso. Verwacht dus een compilatie van foute filmpjes op VHS over zeemonsters, piraten en hilarische momenten uit de filmgeschiedenis.

Verder zijn er nog optredens verzorgd door Homemade Empire, The Tightropes, Big Ear en natuurlijk nog veel meer! Bekijk hier het volledige programma en de locaties en kom vooral even langs om van de echte winterse sfeer te genieten.