Vol trots kunnen we bekendmaken dat VERA programmeur en artistiek leider Peter Weening tijdens de jaarlijkse uitreiking van de VNPF ijzeren podiumdieren een Lifetime Achievement Award én de Erepenning van de Stad Groningen heeft mogen ontvangen.

Peter begon in 1978 als barman, maar verwisselde de tap al snel voor de draaitafels en werd DJ bij de wekelijkse Swingavond. In het voorjaar van 1980 werd Peter gevraagd de concertprogrammering ter hand te nemen. Van meet af aan gaf hij voorrang aan het boeken van nieuwe, voornamelijk Engelse (new wave) bands en bouwde de oude bestaande blues- en jazztraditie geleidelijk af. Met onder meer The Birthday Party in 1982 en The Gun Club en Sonic Youth in 1983 kwam de rauwe, actuele underground/rock’n’roll de club binnen, die daarna nooit meer is verdwenen.

VNPF Lifetime Achievement Award
Incidenteel wordt er een Lifetime Achievement Award uitgereikt door het bestuur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). De prijs wordt toegekend aan één of meer professionals uit de popsector die met hun carrière een grote bijdrage leveren en/of hebben geleverd aan de popsector.

In 2018 gaat een Lifetime Achievement Award naar Peter Weening (programmeur van VERA). Weening is pionier van de programmering van onder andere de wat vuigere vormen van pop en rock in Nederland. Al decennialang (40 jaar!) krijgt Weening het voor elkaar om onder verschillende cultuurpolitieke beleidslijnen en de steeds veranderende tijdgeest een consistente en avontuurlijke en belangwekkende muziekprogrammering te organiseren. Weening heeft van VERA een internationaal bekend en geliefd podium gemaakt.

Eerdere winnaars Lifetime Achievement Awards
1997 – Leon Ramakers & Willem Venema
1998 – Jan Vollaard & Gert van Veen
1999 – Fons van Iersel & Piet Donker
2000 – Jaap van Beusekom & Cor Schlösser
2002 – Jan Willem Sligting
2004 – Peter Koppen & Pierre Ballings
2005 – Jerney Kaagman
2008 – Pascal Bouma
2015 – Frans Goossens en Wim Westerveld

De Erepenning van de Stad Groningen
Burgemeester Peter den Oudsten heeft de Erepenning van de Stad Groningen aan Peter Weening uitgereikt. Met het verlenen van de Erepenning van de Stad Groningen spreekt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de uitnemende verdiensten van Peter Weening.

De Erepenning van de Stad Groningen wordt toegekend wegens ‘uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving bewezen’. De penning is ingesteld in 1940 ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van de stad Groningen.
De verdiensten liggen op het terrein van de betrokken persoon of organisatie, maar ook op het terrein van het verenigingsleven, cultureel, maatschappelijk of sportief. Telkens moet daarbij sprake zijn van uitzonderlijke inzet en daadkracht.

Eerdere ontvangers van de Erepenning waren onder meer Ron Jans (FC Groningen), Stichting Eurosonic/Noorderslag, Beno Hofman (stadshistoricus), FC Groningen (KNVB-Beker 2015) en de Researchgroep Feringa.