Het Texaanse Absu is een black-, thrash- en deathmetalband,  maar zelf liever spreken ze van "Mythological Occult Metal". De eerste demo stamt uit 1991, hetzelfde jaar als de eerste twee Burzum Demo’s, Arcturus, Thorns, Dark Throne’s “ A Blaze In The Northern sky”  (hoewel die pas in 92 uitgebracht wordt), Immortal, Thou Shalt Suffer en Enslaved. Dead, de zanger van Mayhem pleegt zelfmoord  en Black metal begon zijn fanatistische vorm aan te nemen. Een jaar later worden er immers staafkerken in lichterlaaie gezet. En begint true niet true af te maken.

Absu beweegt zich in Amerika, ver van alle rookwolken en bloedrivieren van het Noorse land. Ze halen dan ook meer invloeden uit Mercyful Fate, Oude Slayer en Possessed.

Vandaar ook dat Absu uniek klinkt met Oosterse mystieke ritmes, swingende gitaarloops en hypnotiserende chants. De muziek houdt het midden tussen klassieke Heavy metal met invloeden uit de Thrash en Black metal maar met een zeer eigen twist. Mysterieus, beheksend, bezwerend en dolend, de kettingen als symbool van zijn marteling met zich mee zeulend. Ze proberen zich furieus te ontdoen van deze zware last.

En teksten van Absu zijn dan ook niet de standaard “Satan-is-mijn-meester-en-wat-zijn-wij-heden-blij”  schrijfsels. Ze handelen daarentegen over Keltische mythes en legendes, en Mesopotamische/ Sumeriaanse mythologie.

Live is ABSU een must. Ze speelden een aantal jaar geleden met Enslaved in Vera en omdat dat een doordeweekse dag was waren er niet zoveel bezoekers. Het volk dat er was werd getrakteerd op vuurwerk. De zingende (gillende) drummer Prospector staat om de haverklap op vanachter zijn drumstel om een gil te geven of het publiek op te zwepen.  Destijds speelden ze hits als “Highland Tyrant Attack”, “Sword and Leather” en “A magician's lapis-lazuli”. Ze hadden net hun plaat “The Third Storm of Cythraul” op zak en het was een memorabel optreden.

 Inmiddels zijn we drie platen verder en zijn ze gegroeid als band en maken progressieve black thrash metal maar met een uitmuntend gevoel voor compositie waardoor het nooit te moeilijk zoeken is naar de rode draad. Grappig is natuurlijk ook te vermelden dat Proscriptor nog op auditie is geweest bij Slayer toen zij een vervanger zochten voor Dave Lombardo. Proscriptor had een te unieke stijl en werd overgekwalificeerd betiteld en kon een plaats bij het Slaytanic orkestje wel vergeten. Achteraf gezien goed want Slayer speelt tussen de uitgemolken rotzooi op Lowlands en Absu spreidt nog immer chaos en eigenzinnigheid.

In het voorprogramma staat de Nederlandse Black Metal band Infinity. Zij zijn sinds 1995 al bezig met het maken van satanische Black Metal. Vocalist Balgradon Xul laat zijn donkere growls horen vanachter zijn drumstel. Samen met gitarist Draconis en bassist (live) Angaroth Xul laten zij de donkere kant van hun ziel zien vanavond.

Bereid u voor op een avond razernij vanuit het duister een uniek stuk muziekgeschiedenis op het Vera podium.

 -Wokkel