Op een feestje heb ik één keer absint gehad. De mythe wil dat het groene goedje een hallucinogeen is door het ingrediënt thujon, vooral in de sterke 70%-varianten van vroeger. Die waren lange tijd verboden in de Lage Landen; pas sinds 2005 kun je het hier weer kopen in een lichtere versie. Er hangt altijd al een waas om dit drankje. In de 19e eeuw noemden kunstenaars en schrijvers absint ‘De Groene Fee’, die hen voorzag van inspiratie. En dat waren niet de minsten: Vincent van Gogh zou er zijn ‘gele periode’ (gek genoeg niet groen) aan te danken hebben; Oscar Wilde dronk het graag; Édouard Manet schilderde absintdrinkers en Ernest Hemingway zou zijn ‘For Whom The Bell Tolls’ onder invloed van absint geschreven hebben.

Of Bert Ostyn, frontman van de Gentse formatie Absynthe Minded, zich ook inwendig liet inspireren door deze drank is mij zo niet bekend, maar feit is wel dat hij zijn band ernaar vernoemde. Ostyn begon vanaf 1999 mensen om zich heen te verzamelen die rond zijn songs een band konden vormen. Dat gebeurde in de bloeiende Belgische scène waarin dEUS en Zita Swoon (en talloze afsplitsingen) het voortouw namen. Absynthe Minded Quartet, zoals ze in die begindagen nog heetten, nam in slaapkamers demo’s op en trad op in kroegen en voorprogramma’s.

Pas toen het kwartet uitgebreid werd met drummer Jacob Nachtergaele werd de band naar een hoger plan getild. De eerste plaat ‘Acquired Taste’ werd in 2004 uitgebracht, en in datzelfde jaar werd de finale van Humo’s Rock Rally gehaald, al jaren een kweekvijver voor aanstormend talent. De jaren daarop brak Absynthe Minded in zo’n beetje heel West-Europa wel door en speelden ze tot in Portugal aan toe. Vooral de plaat ‘Absynthe Minded’ uit 2009, met de single ‘Envoi’ (een ode aan de net overleden Hugo Claus) scoorde hoge ogen. De licht-melancholieke pop met rock- en jazz-elementen doet het blijkbaar in veel landen goed.

Nu ligt daar het verse ‘As It Ever Was’, waarvan single ‘Space’ met zijn pianoloopje gelijk hypnotiseert. Bert Ostyn verklaarde tegenover LiveXS dat de band niet puur gericht is op groot doorbreken in Nederland; ze willen gewoon hun platen maken en op het podium hun ding doen. En daar zijn ze de afgelopen jaren steengoed in geworden: live is de band op haar best. Een rondje surfen levert louter positieve live-recensies op. “Absynthe Minded heeft de jacht op de scalp van dEUS ingezet”, lees ik na de Lokerse Feesten. Ik snap de vergelijking wel. Absynthe Minded is nu zelf uitgegroeid tot één van de beste bands van België. In het voorprogamma staat de, ook Belgische, singer/songwriter Sarah Ferri. Kom kijken of ze op jou ook een hallucinaire uitwerking hebben!  En dat drankje op dat feestje? Wat ik niet meer weet, is niet gebeurd!

- T-Ice