Woody Allen klassieker: Annie Hall (1977)

Woody Allen wordt dit jaar 77 jaar, een levensduur waarin hij maar liefst 70 films schreef en 48 titels regisseerde. Voor diegenen die wat meer over zijn bijzondere leven en imposante oeuvre te weten willen komen is er nu Woody Allen: A Documentary en liefhebbers hoeven niet lang meer te wachten op het kersverse To Rome with Love. Wij van de Zienema vonden dit een mooie gelegenheid om eens stil te staan bij zijn oudere werk, ons realiserend dat één avond hierbij behoorlijk te kort schiet.

Want wat te kiezen? Ga je voor een van zijn iedereen welbekende moderne klassiekers met Scarlett Johansson? Of juist voor zijn wat onbekendere kwaliteitswerk zoals Zelig (1983) of Deconstructing Harry (1997)? Zijn enige sciencefictionfilm Sleeper (1973)? Het spannende Crimes and Misdemeanors (1989)? Nee. Voor één avond beperkte onze selectie zich al gauw tot Manhattan (1979) of Annie Hall (1977), volgens velen zijn beste films en nog belangrijker, iconische klassiekers die je gewoon een keer gezien moet hebben. Ik zelf heb beide films nog niet gezien en ben vooral nieuwsgierig naar Annie Hall. Niet alleen door het unanieme enthousiasme waarmee men online over deze film schrijft (door iemand zelfs ‘één van de beste Amerikaanse films ooit’ genoemd) maar ook door de prijzen die de film won. Annie Hall werd namelijk bekroond met een Oscar voor Beste Film en versloeg hiermee onder andere Star Wars. Daarnaast werden ook de Oscars voor Beste Actrice, Beste Regie en Beste Scenario in de wacht gesleept. Kortom, op zijn minst veelbelovend!

De film wordt omschreven als een bittere, grappige en ontnuchterende kroniek over het jonge koppel Annie Hall (Diane Keaton) en Alvy Singer (Woody Allen). Annie is zangeres in een nachtclub en Alvy een onzekere schrijver en stand-up comedian. Hij is tot over zijn oren verliefd op Annie en weet haar tot zijn grote verbazing ook te veroveren. Maar Alvy ligt voortdurend met zichzelf en zijn omgeving in de knoop, onrustig door allerlei frustraties en trauma's uit het verleden. Wanneer de relatie op de klippen loopt, beseft Alvy dan ook maar al te goed dat hij de vrouw van zijn leven verloren heeft.

Ruben