Afgelopen zomer voorspelden de weermannen uit Engeland en Duitsland een monsterwinter. Ze blijken er tot nog toe volledig naast te zitten. Dit jaar lijkt de zachtste winter ooit te worden, en daardoor lijkt het al maanden herfst te zijn. Zeer toepasselijk daarom dat Autumn naar Vera komt op 27 januari, normaal een datum waarop je toch de schaatsen onder zou binden.

Autumn komt van oorsprong uit noord Friesland, al jaren een belangrijke bakermat voor metal. De band start in 1995 als een van de eerste metalbands met een frontvrouw, in plaats van een frontman, zangeres Welmoed Veerstra. Dat is, misschien niet geheel toevallig, hetzelfde jaar als waarin The Gathering naar buitenkomt met het album Mandylion, waarop voor het eerst Anneke Giersbergen als zangeres het voortouw neemt. In 1999 wodt Veerstra vervangen door Nienke de Jong, een zangeres die niet zoals veel metalzangeressen sopraan zingt, maar juist een warme rockstem heeft.

Het begin is moeilijk en het duurt tot 2002 tot de eerste cd van Autumn uitkomt: When Lust Evokes The Curse, in de wake van gothicbands als Within Temptation en After Forever. De band staat dan al bekend als sterke live band en geeft een sterk concert als opener van Dynamo. In die tijd is de muzikale richting van Autumn duidelijk de stevigere gothic metal. De foto’s van dat concert verraden ook nog lange haren en naast Nienke de Jong wordt er nog flink gegrunt en de teksten gaan nog over kastelen, ridders, jonkvrouwen en de tijd van koning Arthur. Als in 2007 My New Time uitkomt, heeft de band drie nieuwe leden en wordt er al flink geëxperimenteerd met allerlei metalinvloeden, zoals doom metal, folk en nu-metal.

De echte omslag komt in 2008 als Nienke de Jong de band verlaat en Marjan Welman haar plaats als frontvrouw inneemt. Zij neemt haar plaats in als zangeres op het vierde album Altitude dat in 2009 uitkomt, maar dat qua sound niet veel van de progressievere voorganger verschilt. Zoals Metalfan zegt: ‘Het is nog altijd stevige rock met een metalen rand, waarin de uptempo en rustigere nummers elkaar afwisselen.’

Die zoektocht naar een alternatieve sound resulteerde eind vorig jaar in hun nieuwste album Cold Comfort, dat verder gaat waar het vorige album ophield. Hoewel goed te horen is dat de oorsprong van de band in de metal te vinden is, heeft Cold Comfort een progressief, bijna alternatief rockkarakter. De vocalen treden meer naar de voorgrond en voor het opnemen van de instrumenten zijn vintage gitaarversterkers gebruikt. Marjan Welman weet de verschillende karakters van elk nummer te verenigen in een krachtige eenheid en het resultaat is een sfeervolle donkere rockplaat met een rustiger melancholisch geluid.

Het album werd niet alleen in Europa gereleased, maar ook in Amerika. De band doet het in het buitenland goed en we mogen er trots op zijn dat Vera een van de eerste plekken is die de band in haar nieuwe tournee aandoet. Wees daar dus bij!

Tsjalling