Een avondje onvervalste Rhythm & Blues in Vera, jawel! Beans & Fatback komt Groningen een korte cursus muziekgeschiedenis geven door dit aloude genre en zijn voortbrengselen met verve te promoten. Een transcontinentaal staaltje muziektransportatie van heb-ik-jou-daar! Het verhaal achter de band mag inmiddels als bekend verondersteld worden, maar het is te leuk om niet te vermelden. Onno Smit (Lefties Soul Connection) die een trits bevriende muzikanten uitnodigt om mee te spelen op zijn plaat, in ruil voor lekker eten. Finger Lickin' Good en zo. Daaruit is een dampende, stampende rootsformatie ontstaan die zijn gelijke niet kent in Nederland (en ver daarbuiten). Met een stel klasbakken van muzikanten, die met volle overgave staan te spelen. Dat de energie met het grootste gemak overslaat op het publiek heb ik de afgelopen jaren al menigmaal aan den lijve mogen ondervinden.

Was debuutplaat Beans & Fatback uit 2010 nog hoofdzakelijk een studioproject, voor opvolger With Skin Attached konden Smit & co. bogen op de energie en ervaring van de live-optredens van de afgelopen drie jaar. Smit en mede-componist Paul Willemsen zijn voor deze tweede plaat op de proppen gekomen met een smeuïge mix van onder andere country, blues, soul en rock-'n-roll. Geproduceerd in mono, om het geluid van weleer zo dicht mogelijk te naderen. Maar live gaat het natuurlijk alle kanten op en komt de rauwe vuigheid van de muziek op een heel andere manier tot uiting. De opwindende, opbeurende en bovenal opzwepende live-performance zet vanzelf je hele lijf in beweging. Niemand is bestand tegen de dwingende ritmes en vooral het aanstekelijke plezier van Beans & Fatback. Beggin’for more zul je!

Weedebee

In het voorprogramma van Beans & Fatback staat het Groningse trio van Das Audio Combo. Een combinatie van rauwe soul, gospel en rock & roll die naar eigen zeggen zelfs de stugge Groningers het gevoel geven een geboren danser te zijn.