In de jaren '80 werkte Bill Mensema zo'n 6 jaar als vrijwilliger in VERA, onder andere als Vera Krant scribent & vormgever, als humper en bij de tappersgroep. Ook zong hij in de band Crimes Of Nature. In die tijd traden veel toonaangevende newwave- en punkbands op in VERA, zoals U2, Simple Minds, Echo & the Bunnymen, DAF, Killing Joke, Bauhaus en The Exploited. Wekelijks was er wel weer een nieuwe sensatie op het houten podium te zien.

Bills belevenissen uit die tijd (althans door de bril van zijn hoofdpersoon) zijn te lezen in de romanreeks Decade. Deel 7 uit deze reeks heet Schisma, het boek dat 26 mei in VERA gepresenteerd wordt.

Schisma gaat over de scheiding der geesten binnen Vera halverwege de jaren tachtig als gevolg van de discussies omtrent de voortzetting van de huisdealer. Uiteindelijk wonnen de muziekliefhebbers de discussie en werd Vera het muziekpodium dat het nu nog steeds is.

Bill heeft deel 8 van Decade ook al geschreven. Dat gaat Zomer in Cervignano heten en draait rond de Italiaanse tournee van Crimes of Nature. De boekpresentatie van dit deel gaat op zondag 8 december plaatsvinden, weer in de kelderbar van Vera. In 2025 verschijnen dan de delen 9 en 10.

Het programma vandaag:

  • Bob & Bill vertolken status-quo- & protestliederen
  • Gedicht en performance van de Drentse taalwever Egbert Hovenkamp II
  • Muzikale omlijsting door Klaas Kloosterman.
  • Uitreiking van het boek aan niet zomaar iemand

- - -

Bill Mensema: Schisma (roman, Decade 7)
ISBN 9789054524342 / NUR 301 / 12,5 x 20 cm / 192 pagina’s
omslag; Joppe van der Spoel
Uitgeverij Passage, Groningen 2024; € 16,00