Normaal gesproken begin je met je fanbase lokaal door hier en daar in een naar bier stinkend kroegje te spelen, af en toe een aangrenzende provincie aan te doen en langzamerhand je territorium uit te breiden. Dit kan natuurlijk ook anders, zoals Birth of Joy laat zien. De band geboren aan de Herman Brood Academie beloopt dit pad via de andere kant en begint pas met het uitbrengen van het derde album bekendheid in het thuisland te werven. Hoe dit kan? Volgens zanger Kevin Stunnenberg houden ze bij onze buren gewoon meer van rock ‘n’ roll.

Een derde plaat, dus. ‘Prisoner’ heet ‘ie, en hij is er ondertussen al sinds begin dit jaar via label Suburban. Fijne plaat, hoor. Hij is dan ook opgenomen en gemixt door Joris Wolff (De Staat, Within Temptation) en gemasterd door Brian Lucey (The Black Keys, Artic Monkeys, David Lynch). Toch niet de minste namen. Met het album vliegen we terug naar de psychedelic Sixties, terwijl we onderweg met de ene hand grunge aan de haren meeslepen en de andere vastgrijpen aan een stevige portie bluesrock. Want gooi je dit samen op een hoop, dan krijg je Brith of Joy. Net als de twee voorgaande platen zetten ze met zijn drieën een geslaagde set neer met invloeden uit de jaren van MC5, The Doors en Pink Floyd, bewerkt met een moderne hand. Een bassist hebben ze hierbij niet eens nodig, want de combinatie van gitaar, drums en retro orgel staat als een huis, is rijk gevuld en smaakt naar meer.

Naadloos versmelten het vintage en het moderne vlak zich tijdens de live-shows. Want dit is waar de band pas echt kan shinen, zwetend op het podium. Klinkt ook altijd net weer even wat specialer dan een uitgewerkte studio-opname. Het is dan ook absoluut geen verrassing dat het trio onlangs heeft aangekondigd met een live album op de proppen te komen, ergens begin volgend jaar. Geweldig!

Als entree reist vanuit de Hongaarse hoofdstad het vijf koppige Ivan & the Parazol richting VERA. De Boedapesters beloven rauwe melodische liedjes en halen de invloeden uit dezelfde periode als het hoofdprogramma. Uiteindelijk leunen ze af en toe iets meer richting de indie garage rock, maar daar zijn we hier niet vies van. Dus, pak een koude pils of Hongaarse pálinka en kom de 60s en 70s vieren!

- Merijn