Wie nog nooit van Blaudzun heeft gehoord, of misschien zelfs wel, wie nog nooit iets ván Blaudzun heeft gehoord heeft de afgelopen jaren onder een steen gezeten of misschien ergens in een schamel hutje op de Drentse heide. Want Johannes Sigmond, zoals hij in het dagelijks leven heet, was de afgelopen pakembeet twee jaar niet van radio en tv te slaan. En niet eens alleen als muzikant, maar ook als onder meer wielerkenner. Als fanatiek koerser werd Sigmond een aantal keren opgeroepen om zijn mening te ventileren over de Tour de France. Niet zo vreemd trouwens als je bedenkt dat zijn artiestennaam gebaseerd is op die van een onbekende Deense wielrenner uit de tijd van Joop Soetemelk.

Misschien heb je hem zelfs nu wel zo vaak op tv gezien dat je hem niet meer kunt luchten, maar ik vraag me af of hij zelf wel zo blij is met alle media-aandacht. Vaak zit hij er bij De Wereld Draait Door of een ander programma bij alsof hij strafwerk heeft en liever op z'n zolderkamertje op z'n gitaar zou zitten te pielen. In ieder geval mag hij dát binnenkort bij Vera op het hoofdpodium komen doen, waar je kunt horen dat Blaudzun wel degelijk veel meer is dan een tv-persoonlijkheid en dat zijn muzikale carrière gebaseerd is op een bijzonder talent.

Afgelopen januari kwam Blaudzuns nu alweer derde langspeler uit, met de titel Heavy Flowers. Hij bewijst op die plaat opnieuw een bijzondere singer-songwriter te zijn. Aan invloeden als Anthony & The Johnsons, 16 Horsepower en Arcade Fire geeft hij een heel eigen, opzwepende, draai. Die nummers brengt hij op toer gewoon met een band van soms wel acht man en vrouw, die het podium beklimmen met een arsenaal aan folkinstrumenten als banjo en viool. Al klinkt Heavy Flowers wel iets minder folky en wat meer poppy dan haar voorgangers. Een sound die mij persoonlijk wat vriendelijker en toegankelijker in de oren klinkt.

Voorprogramma is jong multitalent Jacco Gardner, bekend als toestenist van Lola Kite, maar hier op eigen titel. Hij heeft net een 7 inch uit op een Spaans indielabeltje die klinkt als het liefdeskindje van Brian Wilson en Syd Barrett. Uitstekend nummer en een veel belovende opmaat naar een volledig album.

Programma:
21:00 Jacco Gardner
22:00 Blaudzun

 -Tsjalling