In de geweldige golf aan garagepopbands van de laatste paar jaren, verscheen enkele maanden geleden ook Bleached op de radar. En net als de vele gevierde collega’s smeedt ook Bleached ogenschijnlijk simpele deuntjes samen met fijn Punkrockende gitaren, tot uiterst sterke popsongs met een rafelrandje. Scherp genoeg om interessant te zijn en om er hard op te gaan. Immers, het bevat het geluid wat in VERA op handen wordt gedragen.

Bleached komt uit Los Angeles. Iets specifieker, uit de scene rondom de befaamde club The Smell. Het is de band van de zusjes Jennifer en Jessie Clavin, die vroeger furore maakten met de band Mika Miko, een door Bad Brains en Black Flag geïnspireerde All-Girl-Post-Hardcore band, met geweldige energie en goede songs. Niet voor niets verscheen hun laatste plaat bij Kill Rock Stars. Maar de dames van Mika Miko hingen, tegen alle verwachtingen in, in 2009 de instrumenten in de wilgen, waardoor de echte grote doorbraak naar het geïnteresseerde publiek uitbleef.

Bij Bleached pakken de dames Clavin het iets rustiger aan. Met The Shangri-La’s als duidelijke inspiratie, brengt Bleached op hun debuut ‘Ride Your Heart’ (2013) twaalf pakkende songs vol vroege New York Punk en Californische melodiën, songs gehuld in leren jasjes en verfraaid met coole zonnebrillen. Het zijn melodramatische liefdesliedjes met scherpe hooks, handelend over alle stadia van de liefde: ervoor, erna en de onduidelijkheid tussen alle periodes in, met typische titels als ‘Waiting by the Telephone’, ‘Outta My Mind’ en ‘When I was Yours’.

Na wat veelbelovende singles vooraf, op wat kleinere labels, zoals ‘Carter’ en ‘Searching Through the Past’ (op Suicide Squeeze), verscheen ‘Ride Your Heart’ dit jaar bij het altijd boeiende Dead Oceans (Bear in Heaven, Destroyer, A Place to Bury Strangers). Het is koren op de molen van fans van Sleater-Kinney, Buzzcocks en de poppy kant van Pretty Girls Make Graves. Na alle vergelijkbare en gave concerten van de afgelopen maanden – ik noem een Mikal Cronin, Warm Soda, The Babies – kunnen jullie zonder twijfel op de fiets naar VERA stappen, want van dit soort bands gaat je VERA-hart sneller kloppen.

Niek

Met hun sneakers trappen ze op hun fuzz en laten ze je horen wat echte Garage Rock inhoud. Het gaat hier natuurlijk om de Groningse band, The Black Cult. De 3-koppige groep, bestaande uit Jiles Hazenberg, Douwe Doorduin en Wouter Kalsbeek, spelen in het voorprogramma van Bleached. Dat wordt een mooie rauwe avond.