Eind 1992 is er in Vera het Rumble Grunnen festival met bands als The Beavers, The Firebirds, Green Hornet en The Krontjong Devils. Deze ode aan gitarist Link Wray is een van de hoogtepunten van de garage revival begin jaren negentig in Groningen. In platenzaak Elpee van de beide Jannen vind je de rauwe fifties en sixties rock'n'roll reissues van artiesten als Hasil Adkins, Andre Williams, Link Wray, The Trashmen en The Sonics op Norton Records. De oprichters van dat label, Miriam Linna en Billy Miller, staan in 1992 ook op het Vera-podium met hun band The A-Bones.

Het gaat te ver om te stellen, dat de garagerock revival hier in Groningen niet zou hebben plaatsgevonden zonder The A-Bones en Norton Records. Traumahelikopter zou wellicht nog steeds zijn opgericht. Maar dat het echtpaar Miriam en Billy hieraan meer dan hun steentje heeft bijgedragen moge duidelijk zijn. Hun hele geschiedenis ademt garagerock. Billy ziet Miriam voor het eerst terwijl ze drumt bij The Cramps in 1976. De twee ontmoeten elkaar daadwerkelijk tijdens een platenbeurs in 1977, waar Billy Miriam 'You Must Be a Witch' van The Lollipop Shoppe uit 1968 verkoopt. "You can't let a gal with taste like that slip away!", denkt hij en zo gedacht, zo  gedaan. In The Lollipop Shoppe zingt overigens weer ene Fred Cole, later vele malen op het Vera-podium met Dead Moon en Pierced Arrows.

In 1978 beginnen Miriam en Billy 'Kicks', een magazine gewijd aan obscure rock, soul en rockabilly. Ook spelen ze samen in de rockabilly band The Zantees. Als deze band eind 1983 uit elkaar gaat richten ze The A-Bones op, genoemd naar een nummer van The Trashmen. The A-Bones grijpt terug naar rock'n'roll uit de jaren vijftig en zestig, zonder te vervallen in nostalgische sentimenten, maar met een gedrevenheid om rauwe, wilde, snelle muziek te maken. Sindsdien leeft de band zich uit op hun eigen inventieve, beukende versie van sixties garage rock'n'roll en brengt platen uit op het eigen Norton records. In 1994 lijkt de band het definitief voor gezien te houden, maar als in 2004 het verzamelde werk van The A-Bones wordt uitgebracht, wordt er toch stiekem een nieuw nummer bij opgenomen. En sinds er in 2009 weer een nieuwe plaat ('Not Now!') is uitgebracht is The A-Bones weer springlevend en schoppend!

Ze werden in het begin van dit stuk al even genoemd en ik denk, dat het Rumble-optreden ook meteen het debuut is geweest van The Krontjong Devils uit ons eigen Groningen. Deze garage surf veteranen zijn inmiddels meer dan twintig jaar bij elkaar te ere van surfrocker, gitaarheld en haaientemmer Dick Dale. Voor deze Friese Hobbyrockers is Groningen de Oetstad, hun eigen instrumentale surf rock de Oetsound en platen brengen ze uit op Oetstar Rekkers. Mooi meegenomen is dat het altijd feest is, als The Krontjong Devils optreden. Weet je meteen waar je moet zijn.

Dikkie.