Op vertoon van slechts een maandkaart à €1,50 en verder geheel gratis wil Vera je in de gelegenheid stellen kennis te maken met twee beloftevolle bands uit Groningen. De één, Tarball, bestaat al acht jaar en moet de belofte nu dan gaan inlossen; de ander, Captain, is net nieuw aan het front en heeft de toekomst nog voor zich. Toch zullen je sommige hoofden in Captain bekend voorkomen, want die waren eerder te zien (ook in onze Kelderbar) in Karbo. Niet geheel groen dus.

Captain geldt als erfgenaam van Karbo, Monastery en The Monotones en speelt atmosferische metal en rock in de traditie van Alice In Chains, Life Of Agony en (vooral) Deftones. Dan denk je wellicht, net als ik: cool, daar was ik ook ooit fan van. In de jaren ’90!! Maar Captain weet het gelukkig niet oubollig over te brengen. Hun versie van deze muziekstijl kan in onze eeuw nog prima mee, zo was exact een maand geleden in Simplon nog te zien. Op hun Facebook kun je wat liedjes luisteren; prik even door de beroerde opnamekwaliteit heen, denk er een stevige live-dosis energie bij en je hebt een beeld van wat je kunt verwachten.

Tarball is als gezegd een band van de lange adem. In acht jaar kwamen ze slechts tot twee EP’s, maar nu ligt daar dan het debuut ‘Rise Above’. Ze doken hiervoor de studio in met Guido Aalbers, die eerder aan de knoppen zat voor Coldplay, Queens Of The Stone Age en Muse. Hij bezorgde Tarball een vette sound, met spannende passages, felle erupties en veel afwisseling. Ook hier komen de grote voorbeelden uit die onvolprezen nineties: Tool, Rage Against The Machine, System Of A Down, post-‘Black Album’-Metallica, A Perfect Circle en ook hier Alice In Chains en Deftones. Ik zou daar zelf, luisterend naar de zang op ‘Paradox’ (waarvan de clip op onze website staat) nog de naam van John Bush (ex-Anthrax) aan toe willen voegen.

De plaat heeft overwegend lovende recensies ontvangen in de vaderlandse pers. Geroemd worden de tempowisselingen, de eigenzinnige drumpatronen, de vette riffs en de duistere sfeer. Ergens wordt ‘Rise Above’ “een monumentaal debuut” genoemd. Nou lijkt dat me wat teveel eer, maar de tien songs zitten zeker interessant in elkaar, met een glansrol voor de gitarist. Oordeel zelf op hun webzijde. Heb je enkele platen van bovengenoemde bands onderin je CD-rek staan (en die kans is toch vrij groot), dan raad ik je met klem aan om vanavond je lokale scene te komen supporten! En had ik al gezegd dat het gratis is?

- T-Ice