Tegenwoordig tel je weer helemaal mee als je naar folk en country luistert. De ene na de andere hipster koketteert met bands als Fleet Foxes en Mumford & Sons. Daar is natuurlijk niks op tegen. Maar wie verder kijkt dan zijn neus lang is, is al jaren op de hoogte van het feit dat er in dat genre bandjes rondlopen die veel beter zijn dan zowel de Fleet Foxes en Mumford & Sons.

Neem nu Chatham County Line, een gezelschap uit North Carolina, dat al paar jaar redelijk onopgemerkt de mooiste plaatjes uitbrengt. De band haalt de inspiratie uit echt vervlogen tijden; de heren brengen authentieke bluegrass en countryliedjes die door Hank Williams geschreven hadden kunnen zijn. Dan heb je het dus over muziek van een goede zeventig jaar oud. Folk, country en bluegrass vinden elkaar in de mooiste liedjes, die de heren zingen rondom één microfoon en zonder verdere versterking.

Oud en stoffig is dat zeker niet. De heren zijn niet bang zijn om de traditionele bluegrass te combineren met moderne, poppy invalshoeken. Daardoor hebben hun liedjes vaak wel wat van Ryan Adams, die onlangs ook een opvallend uitgekleede plaat afleverde. Ook doen ze behoorlijk denken aan The Hackensaw Boys, al zijn ze ietwat minder uitbundig dan het losgeslagen gezelschap hillbillies uit Virginia. De band verstaat uitstekend het kunstje om oude muziek modern uit te voeren, waarmee ze ver uit de buurt blijven van alles wat naar mottenballen ruikt.

Natuurlijk, folk en bluesgrass zijn genres voor fijnproevers en niet iedereen wordt blij van mensen met fiddles, banjo's en mandolines. Maar het zijn wel de genres die aan de wieg staan van praktisch alle muziek die tegenwoordig gemaakt wordt en als je een band als Fleet Foxes waardeert, dan kun je niet om Chatham County Line heen. Meer nog dan dat gezelschap bestaat Chatham County Line uit mensen die in staat zijn om traditionele muziek te verheffen tot iets unieks en ontroerends. En dat slechts met wat akoestische instrumenten, wat samenzang en één microfoon. Dit gaat heel mooi worden.

Bart.