Als er in Groningen zware en logge gitaarmuren worden opgetrokken is er vaak sprake van sludge of doom metal. Bij stoner rock denk je in Nederland meer richting Brabant en dan specifiek de scene rond de Effenaar in Eindhoven Rock City. Waarom dat zo is, is een van de vele raadselen van de muzikale natuur. Dat je tegen die natuur in kan gaan bewijzen de Groninger stonerrockers van Chief Of Smoke. In 2014 vinden Omar Larabi (gitaar en zang),  Romke de Vries (bas en samplers) en Tom Bak (drums) elkaar in de - destijds nog duistere - gangen van oefenruimtecomplex het Viadukt en laten het oefenhok bijkans uit elkaar trillen. Ik kan het weten, want ik heb zelf wel eens in een ruimte boven ze gespeeld.

Overigens zijn er de afgelopen jaren nog een aantal stonerbands bijgekomen in Groningen, ik noem een Soul Theft en een Hackberry. Wellicht zweven er de laatste tijd bijzondere pollen in de Groninger luchten en bloeit er hier een mooie nieuwe scene op. Maar als ik Chief Of Smoke tijdens het allereerste optreden in de Vera kelderbar zie, ken ik eigenlijk nog geen andere lokale bands in het stoner genre. Net als in de oefenruimte weet Chief Of Smoke de Vera kelder te laten schudden op de middeleeuwse grondvesten. Dat ronkende volume heeft wel een doel, want als  geen ander weet Chief Of Smoke een ruimte compleet te vullen met een authentieke en zware stonersound, die doet denken aan bands als Kyuss en Fu Manchu, pioniers van de stoner rock. En in al dat volumineus geweld, waarin de fuzzende seventies riffs en wahwah-solo's je om de oren vliegen, weet de band middels fijne songstructuren en de uitstekende melodieuze zang van Omar Larabi stiekem een lading pakkende songs te stoppen.

Dat is goed te horen op de EP, 'A Fresh Round Of Smoke' (2016), die is opgenomen in het Viadukt. De presentatie van dit debuut van  Chief Of Smoke vindt begin 2016 plaats in Vera en levert de band naast goede kritieken een lading optredens in het land op. Nu is er eveneens in Vera de presentatie van de eerste echte plaat, getiteld 'Rice Paddy Rodeo', deze keer opgenomen door Wolvon-drummer Klaas Pot in de No Pussy Blues studio. Niet alleen muzikaal is de plaat geworteld in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, ook thematisch gaat de plaat terug naar die tijd. Als een soort conceptalbum trekt de plaat over de rijstvelden van Vietnam, door de oorlog veranderd in slachtvelden. Ik heb zelf nog maar één nummer gehoord, 'The Pack', dat bijna neigt naar doom metal met een enorm vette modderfuzz, Sabbath-riffs en dito zang. Een meer duistere aanpak, die aansluit bij de thematiek. Voor de rest zal ik nog even moeten wachten tot de presentatie in Vera, maar dit smaakt in elk geval al naar meer. Vlak daarna speelt Chief Of Smoke op het stoner/doom festival 'Into The Void' in Leeuwarden. En daarna de wereld uiteraard.

Als support brengt Chief Of Smoke post-metal/doom/sludgeband Onhou mee, die dit voorjaar haar eerste gelijknamige EP heeft gepresenteerd in Vera's kelderbar. De EP, uitgebracht op Tartarus,  is alleen digitaal verkrijgbaar of op cassette - specialiteit van het huis - en eveneens opgenomen door Klaas Pot. Onhou bestaat sinds 2016 en met  (ex-) leden uit uiteenlopende en gerenommeerde Groninger bands als Ortega, Wolvon, Killteam, Lords of Gravity en Grinding Halt zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen.

Wat valt er te verwachten van een band met hardcore, indie, (post-)metal, sludge en doom roots? De meter slaat uiteindelijk in het rood door naar sludge en doom met duidelijke post-metal invloeden, terwijl de weidse, spookachtige synths het geheel een duister spiritueel tintje geven. Om de ellende er nog maar eens verder in te wrijven. Want vrolijk klinken de wanhopig schreeuwende vocalen niet. Muzikaal valt er ondertussen van alles te genieten in de gelaagdheid van Onhou, terwijl het geweld stoot na stoot over je heen wordt gebeukt. Gek genoeg werkt al deze samengebalde energie weer opwekkend. Alsof je beseft dat je eigen bestaan zo miserabel nog niet is. En hey, de avond is nog jong, van dat soort dingen. Je moet de moed er maar inhouden.

Dikkie.