Een gabberpunker en een rapper samen op het podium – geen alledaagse combinatie. Coevorduh bestaat uit Bastiaan Bosma (ex-Aux Raus) en Freddy ‘Vjèze Fur’ Tratlehner (De Jeugd van Tegenwoordig), die elkaar hebben gevonden in een muzikale documentatie van de Hollandse zeikerigheid. Coevorduh staat volgens Amsterdammer Freddy voor de plek ‘waar alle jopies vandaan komen, van die mensen die hard gaan op coke.’ Nou valt dat voor Groninger wellicht wat anders in te vullen, maar het bedoelde beeld moge duidelijk zijn.

Vier jaar heeft het duo gewerkt aan een album, dat in mei 2012 uiteindelijk bij Top Notch is verschenen onder de titel Wesley Against Society. Een verzameling van elf beukende tracks die veelal over bekrompenheid in de maatschappij gaan, maar dat geen politiek pamflet mag heten. Het moet immers wel een feestje blijven. Een constatering dus, maar geen aanklacht. Wat op zich een beetje flauw is, want het haalt meteen de angel uit het project.

Neemt niet weg dat er genoeg valt te beleven bij een show van Coevorduh. Zoveel was al wel duidelijk afgelopen Noorderslag (de show is nog te zien op de website van 3voor12). Hoewel het optreden niet direct representatief geacht mag worden (het was 3 uur ’s nachts en Freddy had al stevig lopen tanken om te vieren dat hij met De Jeugd de Popprijs had gewonnen), is wel duidelijk zichtbaar hoeveel lol de twee iconen op het podium hebben. Het mag allemaal wat strakker, maar opzwepend is het sowieso.

Muzikaal wijkt Coevorduh niet zo gek veel af van Aux Raus. De stampende beats keren terug in vrijwel elk nummer. Vjèze Fur neemt de meeste teksten voor zijn rekening, overigens meer zingend dan rappend, waarbij hij inventief Nederlands afwisselt met steenkolenengels. Bastiaan neemt zijn Aux Raus-mentaliteit vrolijk mee naar dit volgende project en is op het podium als vanouds één brok energie. Al schijnt hij voor de verandering wel minder vaak zijn blote kont te tonen...

- Weedebee