Met het tragische verscheiden van de Vera Krant leek ook VERA’s platen Top 20, de Trash That Beat, een stille dood te sterven. Maar nee, na reanimatie is de TTB terug! We zijn digitaal gegaan, dus op Spotify ditmaal, met 20 nieuwe prachtliedjes in plaats van platen. Veel van die artiesten komen binnenkort in VERA. En wie stond er als eerste op 1? Inderdaad: Craft Spells.

Het betreft hier het nummer ‘Breaking The Angle Against The Tide’ van de onlangs verschenen nieuwe plaat ‘Nausea’. Dat is de tweede, na het veelgeprezen ‘Idle Labor’ uit 2011. Craft Spells komt uit Stockton, Californië, daarvoor feitelijk alleen bekend van Pavement. De band draait om Justin Paul Vallesteros, die over de gave beschikt perfecte dreampopliedjes te schijven en ze ook nog goed te laten klinken. Hij verzamelt telkens andere muzikanten om zich heen om zijn ideeën voor het voetlicht te brengen. Op ‘Nausea’ valt het orkestrale geluid het meest op, in vergelijking met voorgaand werk. Strijkers, synths en piano voeren de boventoon, maar er klinken genoeg sprankelende gitaarmelodieën om ook de indieliefhebber te bekoren.

Ik kende Craft Spells van het zomerse ‘Burst’, en ook nu staan er dansbare songs tussen, maar het geheel is wat minder uptempo dan toen. Fraaie luisterliedjes dus, verschenen op dat fijne label Captured Tracks, dat wij kennen van Beach Fossils en Wild Nothing. Tegenwoordig opererend vanuit Seattle komt Craft Spells voor de tweede keer naar Europa. De vorige tour, die VERA helaas niet aandeed, was naar verluidt erg succesvol. Zorg dus dat je er deze keer wel bij bent!

T-Ice

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Review

Craft Spells – ‘Nausea’ (Captured Tracks 2014)

Twee jaar geleden zorgde Craft Spells met het zomerse nummer ‘Burst’ voor één van de leukere hitjes van het jaar en vrolijkte daarmee menig indiedansvloer op. De tour die daaruit volgde deed toen VERA niet aan, maar op 5 november komen ze alsnog om hun nieuwste plaat ‘Nausea’ te promoten. 

En die plaat is al genoeg reden om langs te komen. Dromerige, sfeervolle liedjes met piano, heldere gitaar en strijkers en blazers uit synths in de hoofdrol. De aftrap is voor de titelsong, die meteen de toon voor het hele album zet. Hoe vaker je ‘m hoort, hoe mooier! Verderop de pophit ‘Twirl’ en liedjes die nu eens uitnodigen tot dansbewegingen en dan weer tot schoenstaren dwingen. Het mooiste wordt bijna voor het laatst bewaard: ‘Breaking The Angle Against The Tide’ is een schitterend, meer uptempo diamantje dat het geheel naar een hoger niveau tilt. Al met al een prima luisterplaat die steeds nieuwe inzichten toont. 

Spendeer jij je tijd vaak aan het luisteren naar pure indiepopbands als Beach Fossils, Wild Nothing en de rustigere liedjes van Surfer Blood en Nada Surf, kom dan langs in VERA om de plaat te kopen. Veel leuker dan in de winkel of downloaden: een gloedvol concert krijg je er als bonus bij!