Sinds het waanzinnige doorbreken van The Black Keys in Europa en de rest van de wereld, is het een beetje stil in de indiebandjesmarkt. Ik was net nog even in Engeland en de focus ligt geheel op twee-mans formaties. Er is zelfs al een Two Piece Fest waar geen kwartet naar binnen mag komen. Ook singer songwriters zijn helemaal hip, en Plan B. Weinig aandacht is er voor de indierock popbandjes op het moment. Natuurlijk zijn bands als The Vaccines en The White Lies nog steeds immens populair bij een groot publiek, maar de belangstelling in de muziekbladen en bij de critici neemt ietwat af.

Een blik op het onlangs gehouden Londense iTunes festival leert ons dat het Britse publiek op het moment verzot is op singer songwriters en hiphop  en dance. Plan B, Usher, Norah Jones, Ellie Goulding, Alicia Keys, Example, David Guetta, allemaal headliners, naast slechts twee indie acts: The Killers en (als ik het onder de indienoemer mag plaatsen, voor je het weet heb je een proces aan je broek) Noel Gallagher's High Flying Birds.

The Crookes komen dus lijkt het, een beetje laat om de hoek kijken.

De band formeert in 2008 in, gebouwd op staal stad, Sheffield en brengt twee singles uit 'a collier's wife' ('09) en 'bloodshot days' ('10) alvorens een contract te tekenen bij het onafhankelijke platen label Fierce Panda, waar bands als Coldplay, Death Cab for Cutie, Supergrass en The Polyphonic Spree al eerder onderdak gevonden hebben.

Vorig jaar verscheen hun debuut 'Chasing After Ghosts', een lekker in het gehoor liggend plaatje met fraaie melodielijntjes die het midden houden tussen speelse pop, folk en vrolijke jaren '50 Beach Boys refreintjes.

De warme frisse stem (met licht Schots accent) van zanger George Waite klinkt als een kruising tussen Morrissey en Alex Turner en de band steelt opgewekt van voorgangers Housemartins en Aztec Camera. De liedjes zijn charmant, lieflijk, melancholisch en hebben alles in huis om verliefd op te worden. Alsof een frisse lente-bries zojuist je kamer is binnen gewaaid.

Het onlangs verschenen 'Hold Fast' borduurt vrolijk verder waar 'Chasing After Ghosts' ophield en telt een aantal opwindende tracks waaronder de single 'afterglow', titelnummer 'hold fast' en the 'cooler king'. Ze zijn nog steeds verliefd en trekken het een na het andere frisse popdeuntje uit de mouw en breken hierbij regelmatig een snaar. Live spelen de studenten Engelse literatuur en aardrijkskunde de ingetogen en soms bijna verlegen aandoende songs met een passie en energie die gelijk is aan een optreden van The Hives. Romantiek en voornamelijk veel speelplezier bij de voetballiefhebbers uit Sheffield. Vorig jaar speelden The Crookes al de sterren van de hemel op London Calling en Parkpop, vanavond schittert de band op ons podium.

- Nathalie