Waar de komst van een nieuw bandlid al niet toe kan leiden. Je hebt de demo’s van je tweede plaat al opgenomen, de studio al geboekt en zelfs de releasedatum al bekendgemaakt. Excelsior zal ‘m uitbrengen. Dan loopt de zangeres/toetseniste een vingerblessure op en wordt bij een concert vervangen op de synthesizer. Het klikt zo goed dat het oorspronkelijke drietal besluit uit te breiden tot kwartet. En laat die nieuwe toetsenist nou enorm bedreven zijn in New Wave, een richting die de andere bandleden toevallig ook al eens op wilden.

 Dit overkwam Daily Bread. Vers bandlid Atser Damsma verving het orgel van het debuut voor een synthesizer, drummer Stefan Stoer ging over op elektronische trommels en bassist Chris Mulder verdiepte zich in New Order-basloopjes. Zangeres Kimberly van der Velden kon zich nu nog meer concentreren op haar zang, waardoor de band niet zo’n naargeestige 80’s New Wave-kloon is geworden, maar meestal opgewekt en opzwepend klinkt. Excelsior kon leven met de metamorfose en bracht eind vorig jaar ‘Iterum’ uit. ‘Iterum’ is Latijn voor ‘opnieuw’, een goedgekozen titel.

 De plaat deed het goed op 3FM, waar Daily Bread in het voorjaar al tot Serious Talent gebombardeerd was, en een uitnodiging voor Noorderslag volgde al spoedig. De beelden van die show spreken boekdelen: met ‘Iterum’ is Daily Bread de juiste richting opgegaan. De bij vlagen zeer dansbare liedjes, de energieke performance en die nostalgische hang naar de jaren ’80 sloegen geweldig aan en zorgden voor één van de leukste shows van heel Noorderslag. Vooral de singles ‘The Conflict’ (met mooi clipje op Vlieland) en ‘The River’ stijgen boven Neerlands middelmaat uit, zonder al te overdreven erg Manchester na te willen doen.

 Het gaat te ver om Daily Bread in het rijtje ‘groten’ uit de New Wave (die hier vroeger vrijwel allen speelden) te plaatsen, maar wat zou het ook: deze band is als viertal uitgegroeid tot een frisse loot aan de dikke vaderlandse boom en staat garant voor een dampende zaal vol blije mensen. Helemaal niks mis mee. Wel de dansschoentjes aan, want ook na afloop kunnen de voetjes van de vloer, wanneer DJ 7 Itch een heuse New Wave Afterparty in elkaar draait. Zorg dat je erbij bent!

 T-Ice