De fles mag ontkurkt, want eindelijk is er Champagne van Dame Flux! De dame in kwestie is Irene Wiersma, die haar vorige album Pluimgewichten (2010) nog onder de noemer Flux uitbracht. Maar Wiersma blijft continu in beweging. De begeleidingsband werd afgebouwd, tot alleen zijzelf (toetsen) en muzikale partner Corneel Canters (percussie) overbleven. Een nieuwe vorm die vroeg om een nieuwe naam, die eens niet met talloze kunstenaarscollectieven en hipsterinitiatieven gedeeld hoefde te worden. Werd haar werk als Flux nog vooral bestempeld als kleinkunstpop, als Dame Flux legt de Groningse weer meer de nadruk op de electropop, waar ze zich in 2005 als Evy (samen met Bas Schröder) al van bediende. Toen nog Engelstalig, tegenwoordig heel bewust in het Nederlands.

Voor de realisatie van de nieuwe plaat heeft Dame Flux eind 2012 de hulp ingeroepen van donateurs. Een truukje dat ze in 2009 ook al met succes uithaalde voor haar debuutalbum en in 2011 voor haar dichtbundel ‘Wat U?’. De geslaagde Champagne-campagne via crowdfundplatform voordekunst leverde in een paar weken tijd genoeg op om het album te kunnen masteren, het (door Wiersma zelf ontworpen) artwork te drukken en – een Fluxprimeurtje – op zowel cd als vinyl te persen. Er bleef zelfs nog wat geld over, waarmee een videoclip wordt bekostigd van eerste single ‘Vind Ik Leuk’, die rond 1 mei uit gaat komen. Een liedje over Facebook, want Wiersma behandelt in haar teksten graag alledaagse dingen.

De muziek op Champagne borduurt voort op de lijn die Dame Flux heeft ingezet met haar muziekvoorstelling ‘Redders, Rovers & Ridders’, die op Noorderzon 2012 in première ging en waarmee ze onder andere ook op Jonge Harten Festival heeft gestaan. Een spreekbeurt gevuld met liedjes over de liefde en verschillen tussen mannen onderling. Met gevatte, dwarse en af en toe bewust naïeve teksten op elektronische muziek. Een soort vrouwelijke tegenhanger van Meindert Talma. Voor wie die voorstelling gezien heeft: de releaseshow van Champagne in Vera belooft een zelfde soort multimediaspektakel te worden. Met kleurrijke animaties, prikkelende poëzie en eigenzinnige electropop van deze Groningse creatieve duizendpoot.

Weedebee