California Doom Boogie. Zo omschrijven de Death Valley Girls hun geheimzinnige, spannende en soms griezelige garage pop. Dit viertal uit Los Angeles, opgericht in 2013 door voormalig Hole drummer Patty Schlemel en haar gitaar spelende broer Larry, heeft een voorliefde voor b-movies en occulte film klassiekers en dat hoor je goed terug in de snerende psychotische rock van deze band.

Gierende synthesizer, op een Cramps ritme donkere beukende drums en een ruig snerende gitaar, het doet me allemaal een beetje denken aan Bikini Kill, The Chrome Cranks en The Murder City Devils, ware het niet dat vocalist Bonnie Bloomgarden er een venijnig X-Ray Specs tandje in zet. De ietwat op Joan Jett lijkende en met dezelfde punk attitude schreiende zangeres bijt zich vast in de songs met een heftig, soms krijsend dan weer dromerig psychedelisch onbehagen terwijl bassiste Nikki Pickle als een Candy Del Mar het ritme droog en onweerstaanbaar voortpompt.

Drie platen heeft de band uit, waarvan de laatste 'Darkness Rains' alles doet wat de titel suggereert. Donkere tracks, veel fuzz en wah wah, lekker smerige gitaar en een feel bad attitude. Maar wanhoopt niet. Er komen ook genoeg lieve dromerige deuntjes bovendrijven alla The Vivian Girls, al blijft de gitaar heerlijk schrijnend. En dan is er nog Iggy Pop, die in de videoclip van de single Disaster (Is What We're After) al neuriƫnd aan tafel een hamburger verzwelgt om daarna de legendarische woorden te spreken "I'm Iggy Pop and I'm eating a burger listening to the Death Valley Girls."

Cooler dan dat kun je niet zijn natuurlijk.

Nataly