Een traditie in de maak: januari of februari staan een stuk of tien bands elk twee nummers te vertolken van een band. Status Quo, Thin Lizzy, Motorhead en afgelopen jaar Dead Moon. Dit jaar is het de beurt aan The godfathers van de heavy metal, de grondleggers van de doom metal en de originators van de horror rock. Ozzy, Butler, Iommi, Gillan, Dio, Ward, Geezer, Powel, Hughes en nog een kruidenrekje vol met spicy rock legendes hebben voor langer of kortere tijd deel uitgemaakt van dit orkest.

Met Ozzy hebben ze echter de meest spraakmakende platen uitgebracht. Black Sabbath (1970), Paranoid, Masters Of reality, Vol 4, Sabbath Bloody Sabbath en Sabotage zijn platen die niet mogen ontbreken in de platenkast van elke zichzelf respecterende muziekliefhebber.

En dan die duivelstoon, diabolus in musica. Toegeschreven aan Tommy Iommi omdat hij na het luisteren van Holst’s The planets, die muziek omzette naar gitaar. De onheilspellende werking die er vanuit ging was waar Black Sabbath naar op zoek was. Zwarte kleding, omgedraaide kruizen en de bezwerende zang van Ozzy maakte dat Sabbath een nieuw geluid was tussen de sex, drugs and rock’n roll adapten. Of zoals Alice Cooper ooit zei over zijn eigen personage: ‘Dit was geen wiet rokende hippie dit was iemand van een andere planeet.’ Gene Simmons denkt hier trouwens anders over, die schrijft de hele heavy metal geschiedenis vooral aan zichzelf toe.

Vanavond Groninger bands die hun eigen interpretatie geven. New wave, Rock, Punk, Noise, Metal, het zal een bont geheel worden van duivelse tonen en helse intervallen. We watch those flames get higher and higher.

-Wokkel