Zou DeWolff vernoemd zijn naar de beruchte Limburgse korenwolf, het beestje dat menig bouwproject stil wist te leggen? Deze piepjonge rockers komen in ieder geval wel uit de standprovincie van de Nederlandse hamster.  Het plaatsje Geleen, waar DeWolff zijn wortels heeft, ligt opvallend genoeg precies op de grens van het leefgebied van de naamgever van ons favoriete witbiertje in Vera.

Hoewel ten tijde van de oprichting van DeWolff in 2007 Britse bandjes nog het grote  voorbeeld zijn voor jonge bandjes, weten de broertjes Pablo en Luka van de Poel en Robin Piso in 2008 de finale van de Kunstbende te winnen met hun dan geheel atypische, op de sixties gerichte psychedelische bluesrock. Hun invloeden komen van bands als Led Zeppelin, Cream, Pink Floyd en Deep Purple en niet van de zoveelste Britse hype.

Reden genoeg om meteen opgepikt te worden door platenmaatschappij REMusic Records, een Limburgs label meteen brede smaak. Zij brengen na een EP het debuutalbum Strange Fruits And Undiscovered Plants uit. Optreden in binnen- en buitenland, op tv en goede ontvangst van het debuut zijn de opstap naar een tweede album Orchards/Lupine dat zelfs in Australië en Nieuw-Zeeland wordt uitgebracht.

Afgelopen juni verscheen het nieuwste album DeWolff IV. Deze plaat bevat naast een a-kant met compacte, goed geschreven songs, op de b-kant een heuse twintig minuten durende mini-rockopera getiteld A Mind Slip, waarin DeWolff zich, geïnspireerd door Pink Floyd en The Beatles anno 1967, instrumentaal volledig laat gaan.

Met een minimale bezetting van gitaar, hammondorgel en drums weten de ‘jochies’ sterke, volwassen  songs te combineren met uitstekende live-performances. Daarvoor hebben ze dan ook ruimschoots ervaring opgedaan de afgelopen jaren. Ze speelden niet alleen al twee keer eerder in Vera, maar ook op Lowlands, Sziget en natuurlijk Pinkpop, wat voor echte Limburgse jongens niet kon uitblijven natuurlijk.

Meer Limburg trouwens in het voorprogramma.  Peter Beeker & Ongenode Gaste, de rootsrockband onder leiding van Beeker, maken songs met teksten geheel in Venloos dialect. Woordenboekje mee dus.  Korenwolfje in de hand en genieten maar!

- Tsjalling