Het is al weer veel te lang stil rond onze publiekslievelingen van Die Nerven. De derde en laatste plaat (postpunk/indierock-beauty ‘Out’) dateert al weer van drie jaar geleden. Waar toentertijd in drie jaar drie platen uit kwamen, staat dit drietal uit Stuttgart productiegewijs al een tijdlang op stil. Maar aan mij de eer een verheugende boodschap over te brengen: op 20 april komt het langverwachte vervolg uit, getiteld ‘Fake’. Je hebt dan precies vijf dagen om de plaat te leren kennen en de teksten (hopelijk weer in het Duits) uit je hoofd te leren voor de show in VERA.

Dat Die Nerven publiekslievelingen zijn verzin ik niet zomaar (niet fake); ze hebben hier al meermalen opgetreden, werden in 2014 hiervoor door het publiek beloond met een tiende plek in de Kelderbar Poll en in 2015 met een zesde (!) plaats in de Grote Zaal Poll. Op de laatste VERA/LIVE-single (wat al een mooie serie aan het worden is!) staan Die Nerven op de B-kant, achter dubbele Pollwinners Protomartyr. Deze live-versie is ook terug te luisteren op hun Bandcamp.

Bij de combinatie Die Nerven/Protomartyr gaan mijn gedachten direct terug naar de laatste keer dat ik Die Nerven zag, te weten op Welcome To The Village 2016. Die illustere editie waar zowel Protomartyr, Together Pangea als Die Nerven in de ‘VERA-tent’ alles in het werk stelden om als beste band van het festival de annalen in te gaan (de ‘strijd’ eindigde onbeslist, ze waren alle drie simpelweg te goed). Het concert van Die Nerven was verzengend, meeslepend, verrassend, caleidoscopisch, en ja: inderdaad hypernerveus. Grandioos!

Het rockt, het knarst, het temporiseert, het dreigt, het explodeert. Zanger/bassist Julian Knoth surft met zijn bas laag over de golven en legt een heel arsenaal aan emoties in zijn stem, van beheerst onderkoeld tot wanhopig agressief. Stille kracht Max Rieger bouwt de songs vakkundig op van rustpunt naar climax en schreeuwt soms een stukje mee. Het meest in het oog springt drummer Kevin Kuhn, een zenuwlijer met een gekkebekkentrek, die gelukkig ook alle eindjes enthousiast aan elkaar ramt. Samen vormen ze misschien wel de beste band van Duitsland.

Eén nieuw liedje is al gelekt, ‘Niemals’ (jawohl, wieder auf Deutsch!) waar alle hierboven geschetste karakteristieken in terug te beluisteren zijn. Mooi nummer, dat na een paar keer luisteren moeilijk weer uit je hoofd gaat. Die Nerven werken je niet op de zenuwen: ze nemen je zenuwen over. Kom langs om je door het nieuwe en oude materiaal te laten meevoeren. Kom langs om al je zenuwen te verwennen.

T-Ice