In samenwerking met en met dank aan Imagine Filmdistributie houdt VERA Zienema deze avond een benefietvoorstelling voor Oekraïne.
De opbrengst van deze voorstelling zal worden gedoneerd aan Giro 999 van Stichting Vluchteling.

Donbass, van Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa, speelt zich af in het Donetsbekken, in het Oosten van Oekraïne. Sinds 2014 wordt hier door separatisten, gesteund door het Russische leger, gevochten tegen het Oekraïense leger, om het gebied onder Russisch gezag te krijgen. De huidige Russische invasie van Oekraïne komt hier deels uit voort.

In Donbass laat Loznitsa op episodische wijze de onwerkelijkheid en onmenselijkheid van het bestaan in de Donbass zien. De verschillende scenarios zijn gebaseerd op reportages en YouTube filmpjes uit Oost-Oekraïne, fragmenten van de pro-Russische haat- en desinformatiecampagne die vanuit dit deel van het land werd gevoerd. Absurdistische taferelen volgen elkaar op in dit mozaïek van haat en geweld. Gewapend met gitzwarte humor laat Loznitsa zien dat de realiteit in de Donbass nog veel wonderlijker is dan propagandistische fictie. Met deze bijzonder macabare en wrange, tragikomische anti-oorlogsfilm, gaat de regisseur de strijd aan met fake-news. Zelden zal een film zo relevant zijn geweest!

Finn