Ik had mezelf er voor een keertje gewoon makkelijk vanaf kunnen maken met een tekstje voor een Downstage show. Meer overtuigende woorden dan de wapenfeiten zijn immers niet nodig: Ultimate Crumpets speelde in VERA al (zeer verdiend) als voorprogramma van poll-winnaar Tropical Fuck Storm en bestaat uit leden van kelderveteranen Guard Llama, Schau Schau en Kinoo (een band die ik net zo lang zal blijven namedroppen tot ze weer voor een keertje bij elkaar komen). Ervaren muzikanten dus, met een gitaarkoffer bomvol mooie indie rock liedjes. BOWL maakt het soort strakke melodische postpunk vol sprankelende gitaarriffjes waar we in de kelder zo van houden en brak als Never Mind the Hype-talent onze mainstage al af tijdens de Popronde, waar ze overigens zo’n 20 shows mochten spelen. Reden genoeg om te komen, stukje klaar, en ik hoef geen ellenlange teksten te verzinnen. Zou je zeggen. Voor wie inmiddels overtuigd is, het staat je vrij te stoppen met lezen en op “tickets” te rammen. Voor wie z’n leesbril dieper op de neus heeft gedrukt en de voetjes net lekker op de bank heeft genesteld: ik heb nog wel een verhaaltje te vertellen.

Wat andere mensen je ook zullen vertellen: de meest legendarische Downstage-avond ooit was op 18 oktober 2021. Juist, een maandag. We waren na een periode van meer dan 500 dagen zonder concert in de kelder nog aan het warmdraaien, en een Downstage Extra met een Franse groep met een geweldige plaat op zak klonk iedereen natuurlijk als muziek in de oren. De band: Unschooling, een groep die ons (citerend uit eigen werk) “een een bonte bloemlezing van ruim 40 jaar post-punk” kwam geven. Toeval wilde dat het weekend voor de inmiddels beruchte maandag een stuk in de lokale pers was verschenen dat VERA betichte een sociëteit voor oude mannen te zijn verworden, of iets in die trant. Het zal ongetwijfeld de bluesrockbubbel van de schrijver zijn geweest die hem tot dergelijke woorden dreef, maar het raakte ons Downstage-clubje toch. Wij waren destijds immers allemaal nog lang niet of, op z’n hoogst, amper dertig. Het ludieke papiertje met Pas op! Jeugd aanwezig! was snel getekend en op de deur voor ons trappetje geplakt. Fotograaf Marc zag het bordje, lachte en had er meteen een missie bij: die jeugd dan ook maar op de foto zetten. De foto die je bovenaan deze pagina ziet, is van die avond, en dat is niet zonder reden. Op de foto: BOWL, voordat de band überhaupt bestond. De leden leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie en hadden blijkbaar op dinsdag 19 oktober geen college, want ze stonden bij ons in het publiek en startten een moshpit die gezien de azijn uit de lokale krant niet op een beter moment had kunnen komen. Na die ene show in de kelderbar besloten de studenten samen maar hetzelfde te gaan doen als wat ze net op onze roodgelakte vloer hadden gezien: muziek maken in een band. In twee jaar tijd werkte BOWL zich op tot één van de meest urgente, verfrissende post-punkbands van Nederland en met langspeler Sweet Caffeïne op zak, tourt de band nu door Nederland. Opener “Feedback/New God/Meaningless” is een stuk minder Swansesque dan de titel doet suggereren en klinkt als oudgedienden van de kelder als Palm en The Homesick anno Youth Hunt, en mengt dit met een flinke dosis Gang of Four en - jawel - Unschooling.

En dan houdt het nog niet op met de traktaties voor deze avond. Ook de Groningse groep Ultimate Crumpets komt een set spelen. Ik dacht lange tijd dat de band al een tijdje mee ging en al een aardige track record had, maar wat bleek: het eerste optreden van de band was op koningsdag 2022 tijdens onze jaarlijkse The King’s Garage Sale. Volgens de anonieme auteur van het stukje destijds weet de band “van het meest regenachtige voorjaarsweer nog een prachtige lentedag” te maken, en dat dekt de lading goed. Ultimate Crumpets put inspiratie uit de bands uit de 90s met ‘Buffalo’ in de naam en verwijst naar simpelweg coole groepen als Teenage Fanclub, Guided by Voices en The Replacements. Zanger/gitarist Rutger Peereboom en drummer Wim Kruizinga kennen we al van de eerder genoemde Groninger trots Guard Llama en dat hoor je terug, maar met een flinke vleug volwassenheid in de liedjes. Gitarist Kalle Wolters speelde in household names Sprokkelhout en Kinoo en tegenwoordig in wavegroep Schau Schau. Bassist/toetsenist Jorrit Berends was naar mijn weten lange tijd een afwezige op het podium, maar kan je nog kennen van de allereerste kortstondige line-up van de legendarische Nederlandse noiserock-groep Bonne Aparte (de tijd die ik in dát onderzoek stak, steekt met kop en schouders uit boven de toch al niet geringe tijd die dit stukje inmiddels in beslag neemt). De groep heeft net de eerste drie singles uit en debuteerde zoals een goede indieband betaamt met een nummer dat nét de 80 seconden aantikt.

Zoals eerder gezegd: reden genoeg om te komen, dunkt mij zo. Voor wie zich trouwens afvroeg wat er in hemelsnaam gaande was op de foto die te zien was op 13 maart j.l. op de VERA-scheurkalender: de foto’s van de avond met Unschooling bieden wel wat uitleg, en anders is dat een verhaaltje voor een volgende keer. 15 juni, BOWL terug bij hun bakermat en Ultimate Crumpets eindelijk in de kelder! | Hugo