Sommige muziek valt moeilijk in hokjes te plaatsen. Ethio-Jazz is een genrenaam die wel gebruikt wordt voor de muziek van  Mulatu Astatke en aanverwanten. De muziek die Ethénèsh Wassié maakt, zou je dan misschien Ethio-free jazz kunnen noemen. Om maar een beetje houvast te bieden.

Geworteld in traditionele Ethiopische muziek en begeleid door Mathieu Sourisseau op acoustische basgitaar en Sébastien Bacquias op staande bas, zingt ze liedjes zoals die in Ethiopië van oudsher door rondreizende zangers, Azmari genaamd, werden gezongen, maar dan anders. Ze laat ze haar machtige stem soepel en explosief de grootste vocale horden nemen, en klinkt dan opeens weer heel klein en ingehouden “traditioneel”. Sourisseau en Bacquias begeleiden haar soms ingetogen en melodisch, om dan opeens het betere piep-knor-knars werk uit hun bassen te toveren. Geen makkelijke muziek, wel mooi.

Referenties? The Ex natuurlijk, met hun Ethiopische samenwerkingsprojecten. Die stonden bijvoorbeeld een aantal maal hier in Vera met Getatchew Mekuria. Thurston Moore van Sonic Youth zie ik vaak langskomen en ik snap dat. Thelonious Monk ook. Zelf luister ik op het moment dat ik dit schrijf naar Joe Harriott, wat ik ook wonderwel vind passen. Muziek die buiten de lijntjes kleurt in ieder geval.

Wat kan ik nog meer zeggen? Muziek die niet binnen de traditionele hokjes blijft, lokt niet altijd de meeste mensen naar de zaal. Maar omdat het live vaak de meest interessante ervaringen oplevert, trekken wij in Vera ons daar gelukkig weinig van aan. Kom langs en laat je verrassen, je zult geen spijt krijgen.

Gegroet, Josz

Dit concert is gratis met een VERA Clubkaart. Ook zo'n toffe pas? Meer info hier.

Etenesh Wassie, Mathieu Sourisseau & Sébastien Bacquias live Womex18