Ook dit jaar is onze vertrouwde club weer the place to be tijdens Eurosonic. Of je nu uit Litouwen, Zwitserland of Slowakije komt: elke (al dan niet professionele) muziekliefhebber grijpt graag de kans om de poptempel van de underground te bezoeken. Om zich te laven aan de sfeer en historie, om die bijna verdwenen geur van rock ’n roll op te snuiven.

En ze komen natuurlijk voor de muziek. Het programma in VERA is elk jaar dik in orde, zodat je ook zonder enige voorkennis geheid goed aan je trekken komt. Dat is juist een extra charme van Eurosonic: te worden overrompeld door een totaal onbekende band, liefst uit een minder courant muziekland. Muzikanten die begeesterd door de atmosfeer en boven zichzelf uitstijgen of simpelweg gewoon al zo goed zijn dat je als Eurosonic-bezoeker je handjes mag dichtknijpen dat je ze van zo dichtbij kunt zien.

Line-up:

20:45
Francis of Delirium (LUX)
Francis of Delirium is het slaapkamerproject van solo-artist Jana Bahrich (Vancouver), die vervolgens drummer/producer Chris Hewett (Seattle) strikte om een indie rockband in Luxemburg te formeren. Ze smelten grunge en folk samen tot opzwepende indie rock, geïnspireerd door Car Seat Headrest, Japanese Breakfast, Mitski, Sufjan Stevens, in een levendige én kwetsbare ervaring die de luisteraar aanmoedigt zichzelf eens goed onder de loep te nemen. Ze brachten drie EP’s uit, tourden de VS en EU als support-act en deden een headlinetour in de UK.

22:15
Adwaith (WLS)
Gwenllian, Hollie en Heledd zijn Adwaith, een post-punkgroep uit Wales. Ze zingen in moedertaal Welsh en in het Engels. Eind 2018 kwam eerste album ‘Melyn’ uit, meteen uitgeroepen tot Album van het Jaar (Welsh Music Prize). Ze speelden op grote festivals door heel Europa en Noord-Amerika en waren de main support bij de arenashows van IDLES en The Manic Street Preachers. Deze zomer bracht Adwaith de langverwachte tweede plaat ‘Bato Mato’ uit.

23:45
Hammok  (NOR)
Hammoks muziek is zowel alternatief als agressief. Hoewel ze in essentie een hardcoreband zijn, putten de Noren ook veel inspiratie uit post-punk, indie, post-rock en metal. Het trio uit Oslo schroomt niet om de grenzen en patronen van het genre op te rekken, om wat hiphop-attitude te integreren of de gitaren door synths te vervangen. Na een handvol singles maakt Hammok zich op voor hun debuut.

01:15
Public Display of Affection (GER)
Om de voyeur in ons te pleasen is hier PDOA (Public Display of Affection), een internationaal viertal met een voorname rol in ‘keeping Berlin weird’. Geleid door de Australische zangeres Madeleine Rose, en door een punky, zondige attitude. Nagloeiend van een hitsige tournee brachten ze in 2021 de eerste EP uit, in september 2022 gevolgd door debuutalbum ‘I Still Care’. PDOA’s liveshows wortelen in de onverschrokken excentriciteit van de West-Berlijnse performance art- en muziekcollectieven van de jaren ’80.

Afterparty
02:00 – 05:00 | FREE: no wirstband needed
De Rooie Jager Roodshow
Traditiegetrouw zal na de laatste band de TROTS VAN KLAZIENAVEEN weer achter de decks – en het confettikanon – plaatsnemen om de VOETJES VAN DE VLOER te krijgen op HET BESTE FEEST TER WERELD! Local (of al bijna national) hero DE ROOIE JAGER houdt van alles TUSSEN POLKA EN METAL en zal niet schromen daar RÜCKSICHTLOS tussen te switchen. Voor wie de volgende dag nog kan lopen (en zich alles nog kan herinneren) is er op zaterdag nog JAGERSONIC waar onze ROSSIGE MAKKER weer een blik artiesten van ZEER DIVERS PLUIMAGE zal opentrekken. YOLO DE BOLO!