Let op: Ggu:ll afgelast
Wegens ziekte kan support Ggu:ll helaas niet komen optreden. De kassatijden zijn aangepast.

---

Farer… is dat niet de band die door  “the plague” die heerst nog steeds niet hun debuut op het Vera podium heeft mogen uitvoeren?!

Nou…dat is in zoverre juist omdat de band wel degelijk hun eerste wapenfeit “Monad” live hier op dit podium heeft mogen doen, zonder publiek maar wel geregistreerd door onze youtube wizard Mathijs Kooij alias Voidmaniac zodat online het gehele optreden te bewonderen was. De mix die hun extreem brute Doomsound goed tot zijn recht liet komen werd gedaan door JB van der Wal (DOOL etc).

Enfin, dit was een dik jaar geleden. Hedenavond gaat het dan eindelijk gebeuren (fingers crossed) dat dit beest van een album eindelijk op een publiek mag worden losgelaten. En terecht want die aandacht verdient dit album meer dan…!!!

Farer (Groningen) is ontstaan uit de as van Menhir. Dezelfde leden maar het lijkt in de verste verte niet meer op wat de drie heren destijds deden. Misschien ietsje pietsje van herkenning maar de transformatie is dusdanig dat een andere naam wel op zijn plaats is. En zo geschiedde.. Menhir is dood, lang leve Farer.

De band is nog veel verder op zoek gegaan naar hun diepste demonen en kwamen uit op een extreem brute Doomsound en dat resulteerde in hun debuut “Monad”.En geloof mij die gaat wel enigszins de oortjes doen klapperen gezien wat ik heb mogen horen.
En het verbaast mij eigenlijk ook niet gezien de ritmesectie van Ortega twee derde van de band vormt.
Alle vier songs op het debuut overschrijden de grens van 10 minuten ruimschoots en met een ijzersterke productie komt deze bruutheid zo tot z’n recht. Damn!!!

De band bestaat uit twee basgitaristen, wat vrij ongewoon is maar wel die perfecte logge zware sound kan neerzetten, namelijk Frank de Boer en Arjan van Dalen gezamenlijk ook verantwoordelijk voor de zangpartijen en drummer percussionist Sven Jurgens.

Het debuutalbum van de band “Monad” werd oorspronkelijk uitgebracht in november van 2020 op het zilveren schijfje via Aesthetic Death en cassette via Tartarus Records.  Ook de vinyl release van de dubbelaar, uiteraard weer voorzien van mooi artwork, was via Tartarus Records.

Farer omschrijven kan Farer het beste zelf dus het laatste woord is aan de heren;

Farer presents a tactile experience of the grim and brutal cycle of creation and destruction. There is desperation and anger, but above all a greater comprehension of the eternal patterns reverberating through flesh. The relentless driving layers of crushed sound offer no respite. In resonance is the movement of great mass. The vocals are brutally honest and raw. Complex and utterly bleak. A confrontation with the void.

Out of nothing, nothing becomes.

Maarrr…dit is nog niet alles, want er is nog een support (kan je het nog een support noemen) die hun live reputatie al meer dan waar hebben gemaakt (oa. Roadburn, Le Guess Who ?, Incubate) en stonden hier ook al eerder op de planken als support van DOOL.

Ggu:ll ("ghoul"), de band uit Tilburg die met hun loodzware dronende sludgy Doom je meezuigen in een duister universum vol hypnotiserende muren van gitaargeweld en doorklievende grunts.

Ik heb deze band meerdere malen live mogen aanschouwen en dat grijpt je wel bij je strot en hun beklemmende sound sijpelt wel heerlijk je systeem binnen. Intens is een understatement! Prachtig, hoe mooi donker kan zijn.

Het laatste wapenfeit (voor zover ik weet) van de heren is “Dwaling” teven hun full-length debuut uit 2016. Ondanks de trage Doomsound word rust je niet gegund. En met een mooie gastrol van Farida Lemouchi (The Devil’s Blood, Molassess) op één van de nummers van het heerlijke donkere intense album.

Op Roadburn zullen zij dit jaar ook te bewonderen zijn in zoals zij het zelf noemen;

Ggu:ll takes part in a crazy, head over heels love affair with Terzij de Horde, Broeder Dieleman and visual artists Nebil and Malte Schweitzer. We'll bring an experiment to Roadburn Festival like no other. We have been composing new songs, based on interpretations of each others drumtracks and will perform them in one giant entangled live show”

Klinkt zeer interessant en dit geeft een beetje aan dat ondanks de zware sound deze band niet schroomt om zich te begeven op andere vlakken en in dit opzicht ben ik benieuwd of er deze avond iets van nieuw materiaal voorbij komt. Ik laat mij verrassen sinds ik sowieso aanwezig ben voor de muzikale omlijsting van het geheel.

Voor wie dit genre(s) gesneden koek is krijgt een double bill waarbij het donker hartje toch enigszins harder van kloppen gaat. Voor zich wil verleiden tot iets compleet nieuws en geen teer zieltje is, is dit wel de avond om in te stappen.

Wees welkom.

Case.