"Always make the audience suffer as much as possible" aldus de befaamde Britse filmregisseur Alfred Hitchcock. Deze uitspraak, alhoewel anders bedoeld door deze invloedrijke filmmaker, doet me evenzogoed denken aan de voorgaande edities van de Vera Filmquiz, aangezien het de teams over het algemeen niet makkelijk werd gemaakt door de quizmasters. Het publiek brak soms nog net niet uit in geween en geknars der tanden! Desalniettemin zijn we zo onderhand bij de dertiende editie aangekomen, filmliefhebbers zijn wederom welkom om in teamverband de uitdaging aan te gaan en te strijden voor een fraaie diversiteit aan toepasselijke prijzen.

Dus, indien jij en je strijdgenoten volop vertrouwen hebben in jullie collectieve parate kennis van zowel het recente filmwezen alswel de parels & de pulp welke in de loop der decennia op het witte doek werden geprojecteerd of bij de videotheek werden gehuurd, schrijf je dan in om de competitie aan te gaan met andere teams die om een of andere reden dezelfde mening zijn toegedaan. Verwacht echter het onverwachte, de zorgvuldig gecomponeerde vragen willen nog weleens net wat anders zijn dan je op grond van het getoonde beeldmateriaal zou verwachten. En om nou de IMDb uit het hoofd te leren als ultieme voorbereiding is waarschijnlijk een brug te ver, alhoewel je het mag proberen. Samen met quizmasters Wouter en Cas belooft het in ieder geval weer een enerverende trip door de wondere wereld van de cinema te worden!

De spelregels zijn simpel: alle deelnemers schaffen een kaartje aan en formeren teams van 1 tot 5 leden. Vaak is het ook mogelijk ter plekke bij een team aan te schuiven. In je eentje meedoen is dus zeker mogelijk, maar bij meer dan vijf teamleden wordt het team onverbiddelijk gediskwalificeerd.