Föllakzoid is een mooi muzikaal voorbeeld hoe de krautrock van oa. Ashra Temple, Cluster en Can kan opgaan in de electronica heden ten dage, dit zeker getuige het laatste wapenfeit van de band  “I”  uit 2019.

Zoals ik ergens voorbij zag komen als omschrijving: “een deephouse-album met een pulserende elektronische hartslag.” Waar ik toch zeker niet onvermeld wil laten de ambient vibes die bepaalde krautrock acts in de jaren 70 al als serene landschapjes voorbij lieten komen.

Want dat ik heerlijk in balans raak en mij heerlijk laidback voel door dit album is een understatement. Muziek is goede medicatie of therapie. Nou met dit album verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon uit je hoofd en lichaam. Voorschrijven dit heren en vrouwen medici, minstens 1x daags.

Is er tussentijds dan niets meer uitgebracht ? Ja, oprichtster (zang/gitaar en ook filmmaker) van Föllakzoid Dominga Garcia-Huidobro bracht onder de naam Domingae een solo album uit in 2021, wat ook een donker trippy dimensie op zichzelf is. Verwijs je hiervoor naar de Sacred Bones Records site waar haar uitleg over het ontstaan en maken van dit album wordt gegeven. Zeker aanbeveling om even te checken en vooral te beluisteren.

Enfin Föllakzoid ontstaat in 2007 en waar al snel duidelijk is dat de band het spacende trippende hypnotiserende en elektronische zijde van  krautrock  omarmt maar ook de “zwaardere” kant in hun muziek verwerkt, wat ook te merken valt aan hun albums waar altijd wel één element naar voren wordt gehaald.

Maar bij elk album die de band uitbrengt valt op dat het elektronische steeds meer naar de voorgrond treedt en die op “I” volledig wordt geïntrigeerd in de sound die ook in de chill-out ruimte van de lokale house club niet zou misstaan.

Dan rijst de vraag getuige dit album en haar solo werk welke kant het nieuwe album opgaat en wanneer een nieuw album het daglicht gaat zien.

Want dat Dominga nog niet uitgeput is wat betreft dimensies moge duidelijk zijn. Laat ik daarin ook niet vergeten haar samenwerking met J. Spacemen (Spacemen 3, Spiritualized) wat resulteerde in de “London Sessions” uit 2017. Ook dit was een logische voort(uit)gang van de sound van Föllakzoid en wederom een heerlijke om als luisteraar in op te gaan.

Föllakzoid heeft 2x eerder mogen freaken op de Vera bühne (2013 & 2017) en heeft zich toen wel op de kaart gezet door hun volwaardige debuut album “II” uit 2013 en de daarbij gepaarde live optredens.

Persoonlijk ben ik wel heel benieuwd wat Dominga en haar band ons live gaan voorschotelen dit keer, maar een house party vs. een krautrock uitspatting werkt in mijn optiek heel goed en louterend.

Wij gaan het meemaken toch ?

-Case

Designer Violence
Dit industriële punk duo is ontstaan vanuit een gedeelde passie voor alles wat underground ademt, wreed klinkt en lekker dansbaar is. Designer Violence transformeert elke zaal waar ze spelen in een nachtclub waar de zon nooit meer opkomt en de wilde synthesizers, onhandelbare drum beats en emotionele vocals nét iets te hard klinken.