Vanavond staat er wereldmuziek op het programma, niet het meest gangbare genre in onze club for the international popunderground. De wereldmuziek van Fool’s Gold zit echter verpakt in aanstekelijke popliedjes die blijkbaar zelfs geschikt geacht worden voor Red Hot Chili Peppers-fans, waar de band een aantal shows voor mag openen in november. Fool’s Gold als voorprogramma lijkt mij in dit geval niet echt een voor de hand liggende keuze, maar bij deze band ligt eigenlijk helemaal niks voor de hand.

Misschien ligt dat aan de achtergrond van de zanger, Luke Top. Zijn moeder is Afrikaanse, zijn vader een Rus. Samen verhuisden ze naar Israël, waar Top geboren werd. Toen hij drie was, verhuisden ze naar de Verenigde Staten. "Het is onmogelijk al mijn roots op een rijtje te krijgen," zegt Top in een interview met Kindamuzik, "maar Hebreeuws zingen in een Afrikaanse soulpopband is een mooi begin." Tijdens de nummers wisselt Top in zijn zang net zo moeiteloos tussen Hebreeuws en Engels als de band dat doet tussen alle verschillende muzikale invloeden. Het is bonte muziek van een net zo bont gezelschap, in Fool’s Gold speelde voorheen een groot aantal verschillende muzikanten waaronder leden uit zowel We Are Scientists als The Fall. Tegenwoordig is het gezelschap verkleind tot een vaste bezetting van vijf leden.

Fool’s Gold maakt ultravrolijke, ritmische muziek met zulke aanstekelijke melodieën dat ze nog weken in je hoofd herhaald worden. Wat dat betreft passen ze goed in de categorie Vampire Weekend en Yeasayer. Net als deze bands stonden ze in de zomer van 2010 op allerlei festivals, waaronder op Noorderzon en Lowlands. Op Lowlands speelde het bevriende Local Natives overigens ook nog een nummertje met ze mee.

Fool’s Gold was dus een van de grote hits van die zomer. Eindelijk iets dat wel voor de hand ligt, want het is dan ook wel de ultieme zomermuziek! Melodieus, vrolijk en onweerstaanbaar dansbaar. Dat kunnen we eind oktober, zo middenin de herfst, wel gebruiken.

Fool’s Gold gaf vorig jaar dus al een aantal overtuigende optredens in Nederland, met vele lovende reacties als gevolg. Inmiddels hebben ze een tweede album (‘Leave No Trace’) en in november gaan ze dus touren met de Red Hot Chili Peppers, iets dat nog wel eens voor een doorbraak bij het grote publiek kon gaan zorgen. Voor je het weet verkopen ze de HMH uit, maar nu kun je ze gelukkig nog lekker in de Veraclub zien!

- Marinke