Maurits Westerik is blij. Blij met zijn nieuwste album, blij dat zijn vierde plaat ook op vinyl is uitgebracht. Dat was goed te zien bij de presentatie van Hunters Go Hungry bij De Wereld Draait Door. Ondanks dat vrolijke oppepper call me down to ohio van een volledige track werd ingekort tot nauwelijks anderhalve minuut (ben ik de enige die deze krampachtige poging om muzikanten te beperken in hun live performance irritant vindt?) straalde de zanger van Gem als een kind op kerstochtend. En dat mag best.

Waren deze Utrechtse jongens een paar jaar geleden nog een nederkloon van bands als The Strokes en The Libertines, in de NME zouden ze onthaald zijn als the next best thing, in mijn oren klonken de platen Tell Me Whats New en Escapades ietwat te gepolijst met de emotionele lading van een hersencel van Pete Doherty.

Toch hadden de songs alles in huis voor een muzikale doorbraak. Ze waren poppy, melodieus en strak gespeeld met een lichte punktic en live stond de band als een huis, maar wijdt het aan mijn misantropische houding, of dat ik tijdens mijn tijd in Engeland het een na het andere indiebandje voorbij zag schuiven..I was not impressed. Of om met The Strokes te spreken, Is This It?

Met Hunters Go Hungry echter, lijkt Westerik zijn joie de vivre terug te hebben gevonden. De plaat als geheel klinkt als een verliefde puber. Nostalgisch (The Doors en Beatlesesque invloeden zijn duidelijk hoorbaar) en vooral vrolijk, wandelt Westerik door zijn repertoire als een herboren man na een tumultueuze relatie. Songs als moving on, thunder lightning en I believe its better to walk on zijn echt heerlijke deuntjes die lang in je hoofd blijven hangen met Westerik die klinkt als een herboren John Lennon. Dit vierde kindje van Gem ( of moet ik zeggen van protagonist Westerik) is een fijne, coherente plaat, een aankondiging voor een mooie, warme en vooral verliefde lente.

In het voorprogramma staat de Groningse Inge Van Calkar. Haar eerste single something with your brain is net uit en ze klinkt als een speelse mix tussen Dido en Duffy.

 

- Nataly