Altijd leuk om een half jaar nadat je een plaat geplugd hebt te kijken of-ie nou echt zo goed was. In november schreef ik zo enthousiast over de debuutplaat van het Deense Glow Kit (zie het Vera Blog), dat ik voorspelde dat ze alsnog in mijn jaarlijstjes zouden belanden. En inderdaad stonden ze erin, en wel op plek 3, achter Cloud Nothings en Allah-Las. Nu, eind april, moet ik zeggen dat het titelloze debuut nog niets aan zeggingskracht heeft ingeboet. De punky garagepophitjes, vooral ‘Head Factory’, ‘Misunderstood’ (met Hives-riff!), ‘Invisible Ink’ en ‘Chance On Me’ knallen nog net zo lekker uit de speakers als voorheen!

Kristoffer, Kasper en Jeppe uit Aarhus, een doorsnee havenstadje aan het Kattegat, hebben volgens mij nog niet helemaal door dat hun liedjes buiten de landsgrenzen opgepikt beginnen te worden. Hun Twitter- en Facebookberichten zijn nog steeds voornamelijk in het Deens, en een bandbiografie ontbreekt. Misschien is er ook nog wel te weinig te vertellen. Gewoon drie jongens die lekker willen raggen, maar toevallig wel een paar gouden melodietjes uit de mouwen van hun leren jekkies schudden. Het heeft ook wel zijn charme, een onbekende band met een prima plaat uit op P. Trash Records (ook van Brat Farrar, Digger & The Pussycats, Ghetto Ways en Modern Pets) die ineens in Vera staat. Precies wat altijd Vera’s kracht is geweest en waar de club mee groot geworden is. En Glow Kit past natuurlijk uitstekend bij de huidige garagerock-revival, dus kom deze Denen een kans gunnen!

Op het moment van schrijven staat ‘Water On Mars’ van Purling Hiss op 1 in de Trash That Beat van onze Pepr, en laat dat nou de band zijn die is toegevoegd aan deze avond. Het wordt dus nog beter dan het al was! Voorgenoemde plaat is alweer de vierde in vijf jaar tijd van Mike Polizze, zanger, gitarist en feitelijk de spil van Purling Hiss. Op Pitchfork was men lovend: zij zagen in dit werk een revival van jaren ’90-bands als Meat Puppets en Dinosaur Jr. en bij de song ‘Lolita’ werd zelfs gerefereerd aan ‘Bleach’ van Nirvana. Nóg een revival dus! Nou, zolang ze de juiste bands eren vind ik alles best.

Purling Hiss, uit Philadelphia USA, stond wat aandacht betreft altijd wat in de schaduw van stadsgenoten Kurt Vile en The War On Drugs, maar gaat met ‘Water On Mars’ zeker een groter publiek aanboren. Dit is namelijk de eerste plaat die Polizze in de studio heeft opgenomen, waardoor de sound vergeleken met vroeger echt stukken beter is geworden. Het is een heel bipolair album geworden, met enerzijds hard rockende riffs en anderzijds langere, bijna psychedelische popstukken. De titelsong staat wat dat aangaat symbool voor deze spagaat, die overigens niet ten koste gaat van het totaalplaatje. Net als Glow Kit staat Purling Hiss te popelen om de grenzen over te steken en meer mensen te laten kennisnemen van hun fijn rockende muziek. Het podium dat zij verdienen staat er al; voor het publiek dat zij verdienen moeten jullie zorgen!

T-Ice