Voormalig Pollwinner The Hackensaw Boys komt weer in Vera! Reden genoeg om 23 januari in je agenda te omcirkelen, je baard vanaf nu te laten staan en je dansschoenen alvast in te vetten! Ik ben de tel kwijt hoe vaak zij al langs geweest zijn. Het lijkt wel elk jaar, maar dat is niet zo; de geweldige liveshows blijven gewoon nog lang in je geheugen gegrift staan. Mogen hun pijlers dan ‘bejaarde’ stromingen zijn als Bluegrass, Country en wat ze in Amerika wel Old-Time Music noemen (echt!), op plaat en helemaal live komen de meeste songs op moordend punkrocktempo voorbij!

In die hele folk-hype van de laatste jaren bewandelen veel bands de langzame weg, maar The Hackensaw Boys heeft er juist voor gekozen om eens een extra harde zwengel aan die oude muziekdoos te geven. Daarbij is negentig procent van de uitstekende liedjes van eigen makelij, en is die tien procent traditionals amper nog te herkennen vanwege de dubbele lading peper eroverheen. Tuurlijk nemen ze soms gas terug voor een gevoelige meerstemmige ballade, maar voor jij je bier besteld hebt, raast dit losgeslagen gezelschap weer door als een cowboy op een rodeo.

Soms moet het echt gaaf zijn om uit Virginia te komen. Je hebt al het juiste accent, de geblokte bloesjes in de winkel kloppen ook, en overal om je heen hoor je de overblijfselen van een eeuwenoude muzikale traditie. In dit geval vooral de blanke muziek dan, de minder fraaie zwarte geschiedenis van Virginia leverde weer heel andere genres op. Dus je hangt wat bij elkaar rond in plaatsjes als Charlottesville of Harrisonburg, checkt elkaars bandjes en formeert los of vast allerlei subgroepjes. In 1999 ontstond op die manier The Hackensaw Boys, zo genoemd naar het ‘hakken’ en ‘zagen’ wat de heren op respectievelijk banjo en viool plegen te doen. Voeg daar wat gitaren, percussie (van drums tot oud ijzer!) en vanzelfsprekend een staande bas aan toe en je kunt met het juiste songmateriaal van saloon tot zomerfestival de hele bliksemse boel platspelen!

Dat is wat The Hackensaw Boys nu al jaren doet, en in 2004 leverde hen dit de felbegeerde Vera Poll Award op: hun naam prijkt op onze ‘Wall of Fame’ in de Grote Zaal. Vijf platen en een paar EP’s brachten ze al uit, maar de reden dat ze nu weer in Nederland komen is wel een heel speciale: Vanwege het overlijden van een Nederlandse fan uit Kinderdijk (je weet wel, van die molens), is de band op verzoek van diens vrienden overgekomen voor een eerbetoon. Uiteindelijk bleven ze er een week, sliepen in een molen, traden her en der op en namen alles op voor de live-plaat en DVD ‘For The Love Of A Friend. Live In Kinderdijk’. Bekijk de trailer op onze website. Erg bijzondere heren dus, met het hart op de juiste plek. Laten wij in Vera hen vanavond ook weer een eerbetoon komen brengen.

T-Ice