Het is alweer tien jaar geleden als ik een band op het Vera-podium zie staan, die met de intentie van een stel hardcore noiserockers tekeer gaat. Het viertal produceert een muur aan hectisch stuiterend geweld. Voor zover niets nieuws in onze vertrouwde underground club. Alleen... alleen... ja, wat? Het is vreemd, ik zie toch echt een traditionele rock-bezetting; drums, gitaren, bas, je kent het wel. Maar ik hoor iets totaal anders. De gitaren klinken meestentijds eigenlijk eerder als hele vette vieze noise synths. Oké, de instrumenten gaan dan ook door een batterij aan electronica en effectbakjes. De ritmes en geluiden vliegen alle kanten op. En dan die spaarzame, vreemde serene zang er overheen. Het is tamelijk geweldig en intrigerend. Geboeid blijf ik het hele concert vooraan gekluisterd luisteren. Later zal ik niet de enige  blijken te zijn en winnen de electro-noiserockers van Health uit Los Angeles de Vera Poll van 2009.

Health heeft dan net de aandacht getrokken met haar tweede plaat  'Get Color' (2009) en tourt zodoende door Europa. De band is in 2005 opgericht door  Jake Duzsik (zang/guitar), John Famiglietti (bas),  BJ Miller (drums) en Jupiter Keyes(gitaar/synth). In 2007 verschijnt het gelijkname hectische, postapocalyptische debuut 'Health', waardoor de band wordt vergeleken met tijdgenoten als het Australisch/Amerikaanse Liars en eerdere noisebands als het Japanse Boredoms. De plaat is door de band zelf opgenomen in de experimentele noise club 'The Smell' in thuisstad L.A. De unieke sound trekt de aandacht van onder andere Pitchfork en Spin Magazine, evenals de even eerder uitgebrachte industrial electro remix van 'Crimewave' door het Canadese Crystal Castles.

Meteen na het debuut verschijnt een volledige remix-versie van de plaat, '//DISCO' (2008) met meer dansbare industrial electro alter egos  van de Health nummers en krijgt Health dusdanige bekendheid, dat de band in 2008 op tour gaat met Nine Inch Nails, hetgeen tevens het begin zal zijn van de vriendschap en samenwerking met NIN-zanger Trent Reznor. Door de remix-plaat sluipen er in het geluid op 'Get Color' invloeden uit industrial, electro en shoegaze en komt er meer samenhang in de songs. En is er een grotere rol voor de androgyne zang van Jake Duzsik. Ook van de tweede plaat verschijnt weer een remix-versie, 'DISCO2' (2010) door wederom Crystal Castles en onder andere  Gold Panda en CFCF. Op de plaat staat één nieuwe track van Health, 'USA Boys', opgenomen in de thuisstudio van Trent Reznor. Het is een industrial electro track met melodieuze, cleane zang van Duzsik, waarmee de popfactor in de muziek van Health wordt geïntroduceerd.

In 2012 maakt Health de soundtrack voor de videogame 'Max Payne 3'. Het geeft de band de kans om met ambient electro tracks te experimenteren en muziek te maken, die miljoenen luisteraars zal bereiken - alhoewel die tussen al het schieten door niet meteen zullen weten welke band ze horen. Een enkele song met vocalen geeft de sound aan, die op de drie jaar later te verschijnen plaat 'Death Magic' zal klinken; een soort van duistere, zware industrial triphop met nog consistentere songs en nog meer melodieuze, cleane vocalen. Het levert Health lovende kritieken en nog intensievere tours op, waarbij de grotere festivals worden aangedaan. Maar ook wordt de band terug gebracht tot een trio, omdat Jupiter Keyes afhaakt en gaat samenwerken met ex-Crystal Castles zangeres Alice Glass.

In 2017 verschijnt de derde remix-plaat - je raadt het al - 'DISCO3' met liefst drie eigen nieuwe tracks deze keer en remixes van onder andere Preoccupations (ooit Viet Cong) en Purity Ring. Ook covert Health in dat jaar New Order's 'Blue Monday' voor de soundtrack van de film 'Atomic Blonde'. De nieuwste plaat  'Vol. 4: Slaves of Fear' (2019) is nog maar net uit. Het overgebleven trio weet zwaarder en dreigender - en tekstueel ook pessimistischer - dan ooit te klinken, waarbij de mix van industrial en triphop in een metal heavy sound wordt gegoten. Gezien recente live videos gaat Health op het podium nog steeds als vanouds tekeer, uiteraard klinkt het wel anders dan tien jaar geleden. De noise is nu verpakt in meer gestructureerde heavy industrial en electro songs. Het wordt hoe dan ook een hernieuwde kennismaking met Health. Ik ben benieuwd of ze net als tien jaar geleden mij en iedereen anders in de zaal weer te pakken weten te krijgen.

Dikkie.

Het franse post-wave noise trio OddZoo zal de avond openen. Met hun snoeiharde laatste album 'Future Flesh' wist de band zowel binnen als buiten Europa de ogen op zich te richten. De plaat kwam uit in oktober 2018 onder het label Blood Music waar onder meer Perturbator, GosT, Emperor, King Gizzard and the Lizard Wizard getekend zijn. De muziek van OddZoo klinkt zwaar, noisy, rauw en ongecompliceerde en zit vol met psychedelische teksten. Voor liefhebbers van Pavement, The Soft Moon en A Perfect Circle.