Tja, dan word je geacht een stukje te schrijven over een band die je totaal onbekend is en ook wat nogal een vreemde eend in de bijt is qua uiterste stijlen. Past wel bij jou hoor ik dan?! En ik moet zeggen van wat ik tot nu toe hoor op Youtube is mij deze mening ook wel toegedaan.

Centraal in dit verhaal is Hedvig Mollestad Thomassen. Deze Noorweegse dame is wel van de collaboraties zowel in rock als jazz, maar om even op het trio van hedenavond terug te komen, ook van een mix van beide stijlen. Kom ik straks op terug.

Eerst haar collaboraties of performances, want dat zijn er nogal wat. Van oa. Bronco Busters, Songs and Sweet Potatoes, VOM, Jarle Bernhoft, Hilde Marie Kiersem (samenwerking) maar voor de ingewijden is haar aandeel in Trondheim Jazz Orchestra misschien wel het bekendst. Laat ik het zo zeggen, een naam die vaker in mijn muzikale wereldje is voorbij gekomen.

Het moge duidelijk zijn dat deze dame jazz ademt en in haar genen heeft. Als jonge talent een jazz award mogen ontvangen in 2009 is natuurlijk niet niks. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan, en komen de experimenten of ‘fusies’(fusion) en ontstaat bovengenoemd trio ook HM3 genoemd. Hedvig neemt daarin de gitaar en vocalen (nog niet gehoord na enige beluistering btw J) voor haar rekening. De andere muzikanten zijn Ellen Brekken (bas) en Ivar Loe Bjørnstad (drums)

Hun stijl valt te omschrijven als een groovy  jazzy  proggy psychedelische trip met 70’s invloeden. Daarbij moest  ik denken aan Billy Cobham, Mahavishnu Orchestra, Harsh Toke, Earthless om er maar een lekkere mix van alles in te gooien.

Ook de invloeden van 70’s heavyrock zitten er zeker in maar om nou gelijk Black Sabbath als invloed aan te geven vind ik net iets te ver gaan. Zeker, ze speelde met een band het nummer “Sabbath Bloody Sabbath” en deed dat niet geheel  onverdienstelijk (lees: vette gitaarsound) , maar we hebben het nu over HM3 en die zijn dus hedenavond te bewonderen op ons Vera podium.

Als je komt kijken kan je zelf oordelen, want ik heb de verschillende termen al wel voorbij horen komen van Stonerswing tot Doomjazz.

Come and find out!!!

Case