Er was eens…

Dit zou eigenlijk het begin van het verhaal moeten zijn van wat ik nu aan het typen ben, want het gaat over sagen, mythes, de oude (Scandinavische omgezet in het Germaanse, Odin = Wodan) goden etc..

Wij hebben het hier over de in 2002 gevormde band Heidevolk ontstaan in de stad Arnhem. De stijl van deze mannen omschrijft zich als Folk Metal met het Pagan vuur als brandend hart. Oftewel de rode lijn in deze sage.

Want dat is het eigenlijk. De verhalen naast de eigen geschiedenis van Gelderland en Germaanse mythologische overleveringen die de band vertolkt in hun liederen,  gaan ze ook over oa. veldslagen, moed, de natuur (één zijn met) en de dieren (vooral de wolf).

De geschiedenis van weleer waar de mens leerde omgaan met de vier elementen; Vuur, Aarde, Lucht en water. Vooral vuur komt veel voor in hun liederen en niet alleen in de letterlijke vorm, maar wordt veel ontleedt in de figuurlijke maatstaven.

Kortom de band bezingt veel over een bepaalde tijd waarvoor Discovery channel zich zeker niet voor zou schamen. Of wanneer je dit luistert in één keer zin krijgt om de serie “Vikings” verder te kijken.

Een avondje Heidevolk is een geschiedenisles verteld in een extra lange show, want naast alle toeters en bellen  (de Metal) nemen zij ook gas terug om akoestisch hun liederen te vertolken. En waar er ruimte is voor een verhaal.

Naast Europa doet Heidevolk het ook niet slecht op andere continenten oa. Noord en Zuid- Amerika. Dan zou je denken dat taal een probleem zou moeten daar want tja ze zingen of vertellen wel in het Nederlands. Dit is de band zijn reactie erop (wel in het Engels maar daar heeft dit landje niet zo’n problemen mee) HEIDEVOLK stands for an uncompromising attitude, intense shows, and the transcendence of barriers between performer and audience… even if your Dutch sucks!

Laatste album: “Vuur Van Verzet”.

Support: Alvenrad
Alvenrad is een folkmetalband van Veluwse afkomst. In de muziek is een grote rol weggelegd voor hammond- en mellotronklanken. De stijl laat zich echter hoofdzakelijk bepalen tot Heavy Metal, waarin folklorische invloeden hun weg vinden. De poëtische teksten zijn geschreven in de Nederlandse taal, waarbij onder meer op Germaanse wijze gebruik wordt gemaakt van stafrijm. Hun roots liggen meer op het Middeleeuwse  IJsland.

Dus een avondje vol folkore en bereid je voor op een reis door de verhalenwereld van weleer…

Case.