Willie Darktrousers, de onheilsfolk troubadour uit Donkerbroek, is onderdeel van het Heksenhamer collectief, een groep muzikanten en kunstenaars dat vanuit Leeuwarden opereert. Zij hebben een heel manifest op hun website staan met daarin ideeën die aansluiten op het Groningse collectief De Hobbyrockers, waar onder meer Meindert Talma en de Krontjong Devils bij horen. In het korte bestaan van Heksenhamer zijn er al heel veel goede en onderhoudende acts uit voortkomen. Bands en artiesten die samen een van de interessantste en spannendste bewegingen van de Nederlandse popscene vormen. Vanavond een plaatpresentatie, maar ook een greep uit de Heksenhamer kliek.

Na een aantal jaar aanrommelen en ideeën opbouwen en veel solo spelen heeft Willie Darktrousers een band bij elkaar verzameld. Stond hij vorig jaar nog alleen in de kelderbar, wat ik echt een ontzettend grappig en ontroerend optreden vond, vanavond speelt hij samen met vier Friese muzikanten met daar wat bekende koppen tussen. Vanavond dus, Willie Darktrousers met zijn vierkoppige band in ons kelderbarretje.

De bandleden zijn stuk voor stuk ongeschoren leren jekkies dragende rauwdouwers, of ze zo uit de film Easy Rider zijn gestapt. Met band klinkt Willie Darktrousers als de rammelende en swingende garagerock van The Strange Boys, aangevuld met wat Afrikaanse invloeden. De liedjes zijn in het Nederlands en behandelen onderwerpen als de dood, de liefde, oude rammelende fietsen en andere zaken die gewone stervelingen zoals jij en ik niet echt kunnen vatten. De plaat heet "Goede Raad is Duur" en wordt op moment van schrijven geperst op glorieus vinyl. Van tevoren even extra pinnen dus. Zomaar een tip hè!

Om alvast even in de sfeer te komen speelt Hilbrandt eerst een set. Hilbrandt komt ergens uit de zeerand van Fryslan. Daar, met het orgel op de dijk en het dorp met kerk op de achtergrond, zingt hij met de blik op de werf en de zee verhalen over de liefde, de visserij en het zeemansleven. Hilbrandt is een muzikant in de lijn van Tom Waits, die ook met het theatrale aspect van een optreden speelt. Het is vooraan staan met een biertje in de hand, inhaken en meejanken. Jank het er allemaal uit zodat we daarna direct door kunnen gaan met swingen bij Willie. Het is zaterdagavond potdomme!

Dan komt het optreden van Willie Darktrousers.

Na Willie een optreden van de Friese volkszanger Sytse Sneekweek. Sytse is van het type dat 's zomers groepen toeristen in en om de Skûtsje van zijn oom begeleidt en in de winter verlangt hij naar de zomer. Dit leven heeft Sytse gedreven tot het schrijven van liedjes die recht uit het hart stromen, in de taal van de weemoed, het Fries. "Scheuren in de auto en een scheur in de broek." Met een lach en een traan weet Sytse je recht door de ribbenkast heen te pakken. Mede dankzij tijdloze hits als Cappuccino en Myn Nieuwe Hitsje is Sytse Sneekweek, de zanger uit Sneek, de perfecte afsluiter van deze avond.

Alhoewel, ik weet het eigenlijk niet, net als in het echte leven, het kan vanavond nog wel eens volledig anders lopen. Onheilspellend! | THOMAS