Vanavond is er weer een plaatpresentatie uit de Groninger muziekscene in VERA. Dit maal gaat het om een band met wel heel veel verschillende muzikale invloeden. HoppaH! Brengt een feestelijke mix van reggae tot ska en van folk tot punk.

De band is in 2011 ontstaan toen Serge van Laar ervaren muzikanten zocht die een vrolijke noot konden bieden bij zijn poëtische en zwaarmoedige Nederlandstalige teksten. De verschillende achtergronden van de vijf gevonden artiesten maken een rijk geïnspireerd eindproduct. Zo is er bijvoorbeeld een klezmer-klarinet, begeleid door een klassieke viool en folk-accordeon, met op de achtergrond een stuwende bas en reggae/ska/punk drums. Dit alles in combinatie met de rauwe zang en teksten van Serge zorgt voor lekker in het gehoor liggende en opzwepende liederen. In het jaar van oprichting verscheen ook maar meteen de eerste EP, genaamd ‘Maar Ach, Maar Ja’. Wat hierbij meteen opvalt, is de vrolijke en kleurrijke klank van de muziek die net niet in een hokje past.

In het Noorden kon de band al snel op populariteit rekenen en binnen enkele maanden stonden ze al op grote feesten, zalen en (muziek-) festivals. In Groningen zelf konden natuurlijk Noorderzon, WinterWelVaart en het Bevrijdingsfestival niet worden overgeslagen. Vanavond kan dan ook VERA mainstage aan dat lijstje worden toegevoegd. Wat kan je verwachten? Eind vorig jaar is de band begonnen met de opnames van maar liefst twaalf nieuwe eigen nummers. De instrumenten zijn ingespeeld in een houten gebouwtje in het bos met vaste geluidsman Han Kortekaas (ooit vijf jaar geluidsman van Herman Brood). Dus geen hippe studio, maar lekker D.I.Y. Vanavond zal de plaat voor het eerst beschikbaar zijn op zowel cd als vinyl. Ook de gastmuzikanten Obed Brinkman (trombone) en Joren Hans (gitaar) zijn van de partij! Toch wel weer zo’n band waarbij stil aan de bar zitten erg moeilijk gaat worden.

Merijn