Tweeëntwintig jaar geleden stapte Hugh Cornwell uit The Stranglers, maar nog steeds wordt hij door deze band ‘achtervolgd’. Misschien is dat ook niet verwonderlijk als je bedenkt dat hij zestien jaar lang de frontman van deze band was en al die hits uit de seventies en eighties schreef, zoals Golden Brown, No More Heroes en Peaches.

Toen hij in 1990 The Stranglers de rug toekeerde lag hun artistieke hoogtepunt al ver achter de legendarische punkband, en dat was ook zijn reden om afscheid te nemen. Sindsdien maakte Cornwell maar liefst tien soloplaten. De muziek van Cornwell nu is volwassen pubrock met een snuifje van de latere Lou Reed,  waarin wel duidelijk de wat duistere kant van zijn oude band in terug te horen is.

Begin dit jaar kwam hij voor twee optredens naar Nederland. Een daarvan vond plaats in voormalig punkhol het Oude RKZ hier in Groningen.  Op de eerste dag van november keert Cornwell samen met zijn band terug naar Groningen, maar dit keer doen ze Vera aan.

Cornwell heeft beloofd het concert in twee sets te verdelen. De eerste set staat in het teken van zijn nieuwste album Totem  & Taboo, dat in september werd gereleased en is geproduceerd door Steve Albini, in Vera een oude bekende door zijn band Shellac, maar ook geroemd om zijn productie van albums van Nirvana en The Pixies. Hij zorgde voor de meest knorrende plaat uit Cornwells recente muziekverleden, die van muziekblad Mojo maar liefst vier sterren kreeg en waar de 63-jarige muzikant apetrots op is.

Het tweede deel van het optreden wordt een ‘trip down memory lane’ als de zanger teruggrijpt op het verleden. Hij zal namelijk de complete plaat No More Heroes  van The Stranglers spelen. Iets vergelijkbaars deed hij tijdens de tournee voor een van zijn eerdere platen, Hooverdam (die werd trouwens geproduceerd door Liam Watson die dat ook deed voor de White Stripes). Toen speelde Cornwell bij concerten de eerste plaat van The Stranglers Rattus Norvegicus integraal nadat hij het nieuwe album had afgewerkt. Hoewel de ‘echte’ Stranglers ook nog steeds optreden lijkt mij dat het geluid van de oude band beter wordt benaderd met de originele zanger en gitarist en voor de gelegenheid een toetsenist. Verwacht een stukje authentieke rockhistorie in Groningens meest roemruchte muziektempel.

Programma:
21:00 Sonar
21:50 Hugh Cornwell

-Tsjalling