I Am Oak oftewel Thijs Kuijken heeft in 2010 zijn eerste album On Claws uitgebracht, waar met de eenvoud van stem en een handjevol akkoorden een aantal sterke nummers heeft geschreven. Het gebeurt me nog steeds dat ik uit het niets het refrein van Don’t I Know Enough in aan het neuriën ben. Door handig met de basiselementen van folk om te gaan weet Thijs een heel eigen sfeer neer te zetten. Hij doet dit meer dan tien jaar lang zo constant dat I Am Oak zonder een grote hit een gevestigde naam in de Nederlandse onafhankelijke popmuziek is geworden.

We zijn inmiddels dan alweer aan de zesde plaat toe, getiteld Osmosis. De sound dat vanaf het eerste album zo herkenbaar is, is uitgebreid met piano, de elektrische gitaar krijgt een nadrukkelijker rol. De belevingswereld van I Am Oak speelt zich af in een dromerige wereld van natuur metaforen. Iets waar folk artiesten niet vies van zijn, maar I Am Oak speelt daar op een unieke manier mee, waardoor je nog verder in zijn wereld gezogen wordt. Hoewel feedbackende gitaar en meanderende pianopartijen ruis en onrust suggereren, beleef je je in een vertrouwde omgeving. Ook het artwork sluit naadloos op de muziek aan. De voorkant van het laatste album Osmosis bestaat uit surrealistisch beeld, met een uitzicht op zee, dat geblokkeerd wordt door een zwevende rots, badend in de zon, terwijl de kijker in een donker bos staat

Onlangs tourde Thijs Kuijkens onder de naam I Am Oak solo door Japan, samen met The World of Dust, het soloproject van ex I Am Oak bassist Stefan Breuer. De live bezetting heeft jarenlang uit dezelfde mensen bestaan, maar is onlangs vervangen door Nick Jongen, die zelf zijn sporen heeft verdiend met indierock band Baby Galaxy en het singer-songwriter duo Ghost Bag & Tine Fetz. Samen met vaste I Am Oak bandleden gitarist Robby Wouters en drummer Tammo Kersbergen krijgen we vanavond een uitstekende band op het VERA podium te zien.

- Thomas